Filmajánló: Június utolsó napjaiban láttunk a Petőfi TV Filmklubjában a 2018-ban bemutatott 303 című német road movie – romantikus vígjáték – drámát.

német road movie

A filmcím egy 303-as rozsdás lakóbuszra utal, amellyel Jule, a biológia szakos egyetemista lány menekül el egy komoly döntés előtti pillanatban a szülői házból a barátjához Portugáliába.

Már az első tankolásnál stopposává lesz Jan, aki biológiai apjához indul Spanyolországba, hogy megismerje őt. Az út egész komoly mélységeket érintő beszélgetéssel telik, és néha veszekedésig-kiborulásig fajul.

A nagy nézetkülönbség miatt egyszer el is válnak útjaik, de aztán újra egymásra találnak. Szinte végigfilozófálják a film 145 percét a szerelem fiziológiájától, a párválasztás biológiai-társalami összefüggésein át a neadervölgyi-kontra kromanyoni ősember életrevalóságának elemzéséig.

Még a kapitalizmus-kommunizmus-szocializmus életképességének, a “verseny” és/vagy “együttműködés” elveinek ütköztetése is a szópárbajok része a filmnek.

A Mielőtt felkel a Nap – Mielőtt lemegy a Nap filmekhez, de még az 1990-es évjáratú Szellemi barangoláshoz hasonló szellemi ingatlanokban dúskál a film. A német road movie igazán felemelte az ember lelkét így koronavírus-karantén után.

Együttutazva ezekkel az üdítően tiszta gondolkodású fiatalokkal a lenyűgözően szép tájakon saját fiatalságunkat is újraértelmezhetjük ennek a filmnek a segítségével. Németország után Belgiumon-Franciaország Loiare-ja mentén, a Pireneusokon való átkelésig, majd a spanyolországi és a portugál magánéleti szembesülések utáni szerelem beteljesüléséig jutunk el.  

A családi átokminták megtörésével, az ilyen szellemiségű fiatalság kezében talán a világunk jó kezekbe kerülhet?!

Előzetes:

 

További részletek a filmről a port.hu-n

Antalffy Yvette

A német road movie a MédiaKlikk-en elérhető egy ideig

 

 

Hozzászólások