A megfelelő melltartó kiválasztása a legtöbb nő számára nehéz feladat. Különösen azért, mert sok esetben akkor is a divatot szeretnék követni, amikor az teljes mértékben szembe megy a saját testi adottságaikkal. A jó döntés érdekében nem árt tisztában lenni azzal, hogy a különböző méretű, formájú, tartású mellekhez más-más típusú melltartók lesznek alkalmasak. Lássuk, hogy mit érdemes tudni a melltartó fajtákról, és hogy kinek melyik lehet a legideálisabb választás!

melltarto

A legfontosabb – és közismert, a választást sok esetben mégis rendkívüli módon eltérítő – tény az, hogy a divatlapok tökéletesen szimmetrikus mellű (vagy épp digitális utómunkával azzá varázsolt) modelljeivel szemben a legtöbb nő mellei nem teljesen szimmetrikusak. A túl nagy mellek épp úgy problémát jelenthetnek a mindennapokban, mint a túl kicsik által sokszor okozott önbizalomhiány.

Ha a mellekről beszélünk, akkor több dolog is okozhat problémát a méreten túl: előfordul, hogy a két mell kifejezetten aszimmetrikus vagy épp távolabb helyezkedik el egymástól, esetleg megereszkedtek. Fontos tehát, hogy tisztázzuk, mit is várunk a melltartónktól. Ez alapján próbáljunk meg választani a sok esetben széles melltartó kínálatból – amely például a Tchibo webáruházban is elérhető!

Csak semmi merevség

A klasszikus, merevítő nélküli melltartók mellett ide tartoznak a bralette melltartók és a puha kosaras melltartók is. A merevítő nélküli melltartók azok számára ideálisak, akiknek a melleik távol vannak egymástól, kicsit megereszkedtek, vagy éppen nem szokványos a mellük és a bőrük találkozása. Illetve azoknak, akik elsősorban kényelmes megoldást keresnek. Mivel ezek a típusok a teljes mellet befedik, így mélyen dekoltált felsőkhöz nem ez lesz a megfelelő választás, és a mellméret növeléséhez sem járulnak hozzá.

A bralette melltartók megjelenését általában csipkedíszítés dobja fel, és szintén befedik a mellek nagy részét, miközben nem biztosítanak különösebben erős tartást, és hátsó kapcsuk sincs. Ez a fazon a merészebben öltözködő hölgyek számára izgalmas választás lehet, ugyanis ezek a melltartók akár magukban is viselhetők egy különleges felsőként. Azonban nagyobb mellűek számára sajnos nem biztosítanak kellő tartást.

A puha kosaras melltartók jellemzően tartalmaznak valamilyen szivacsbetétet, ami általában előformázott. Így ezek a megoldások merevítő nélkül ugyan, de valamelyest formázzák a melleket. Éppen ezért azoknak, akik elsősorban a kényelmet keresik, de nem szeretnének lemondani az előformázott kosarak által biztosított előnyökről, az ilyen típusú melltartók jó megoldást jelentenek.

A többi típusú melltartó általában tartalmaz valamilyen merevítést, ez azonban csak a neve miatt tűnhet kényelmetlen megoldásnak. Ha a mellek mérete és a viselő igényei alapján ez a fazon az alkalmasabb, akkor az a mindennapos viselés során egyáltalán nem fog kényelmetlenségként jelentkezni.

Mielőtt áttérünk ezekre a darabokra, meg kell említenünk egy köztes megoldást, amit a sportmelltartók jelentenek. Hiszen ezek között a kisebb mellekhez ajánlott fazonok még a merevítő nélküli kategóriába esnek. A nagyobb mellmérethez, és/vagy intenzívebb sportokhoz javasolt darabok esetén szükség lehet a merevítőre, hogy testmozgás közben is biztosítsák a megfelelő tartást.

melltarto

Akcióban: a merevítő

A merevítő feltalálásával vált elérhetővé az olyan melltartók megalkotása, amelyek úgy biztosítanak megfelelő tartást, hogy nem fedik be a teljes mellet, így többféle ruhához is viselhetők. A klasszikus merevítős melltartó pedig szinte mindenkinek jó választás, hiszen tartást és formát ad, ha sikerül megtalálni a megfelelően illeszkedő darabot. Egyedül akkor lehet kényelmetlen, ha egymástól távolabb elhelyezkedő mellekkel viselnénk. De szerencsére a tervezők erre is gondoltak, és ma már olyan verzió is elérhető ebből a típusból, aminek a középső panelje szélesebb.

A szivacsos melltartók kosarában szivacsbetét található, ami ideális esetben kivehető. Így ez a fazon segíthet az eltérő méretű mellek esetén, miközben meggátolja a mellbimbók átlátszódását is, és push-up hatás nélkül növelheti a méretet. Ha viszont a szellőzés fontos szempont, akkor jó tudni, hogy a szivacs a sima anyagokkal szemben kevésbé szellőzik jól, így ezt is érdemes figyelembe venni.

Azoknak, akik a mérettel és a formával is szeretnének „ügyeskedni”, a push-up melltartók biztosítanak megfelelő játékteret. A kosarak párnázása fel és középre tolja a melleket, így a kivágott felsők és ruhák alatt viselve a kisebb mellekkel rendelkező hölgyek is igazán vonzó dekoltázzsal jelenhetnek meg. Fontos azonban tudni, hogy alapvetően nem jelentenek tökéletes megoldást, ha eleve nagyon kicsik a mellek. Vagyis az A, illetve AA kosárméret esetén nem lesz jelentős a változás, de megereszkedett vagy eltérő méretű mellek esetén sem jó választás ez a típus. Nem lesz kellően gömbölyded a hatás, illetve még jobban kihangsúlyozhatja a különbséget.

Az igazán különleges ruhákhoz is találhatunk megfelelő darabokat

Rengeteg olyan ruha van, ami nagyon mélyen dekoltált vagy éppen teljesen nyitott hátú. S még lehetne sorolni a különféle olyan megoldásokat, amelyek speciális melltartóért kiáltanak, ha valaki nem érzi magát komfortosan nélküle. Ilyenek a pánt nélküli és a variálható pántos melltartók, amelyek ugyan külön típusként határozhatók meg, azonban manapság ritka a teljesen pánt nélküli megoldás. Ezek a darabok általában olyanok, amik kiegészíthetők pántokkal, és így inkább esnek a variálható kategóriába. Lássuk, mit tudnak pontosan ezek a típusok, és kinek ideálisak!

A variálható pántok nagyon jól jöhetnek, ha olyan aszimmetrikus felső van valakin, ami alatt legalább az egyik oldalon elrejthető egy melltartópánt. Hiszen ez ad egy kis plusz biztonságérzetet. Utazások alkalmával is jó szolgálatot tehet egy ilyen darab, hiszen a több az egyben megoldások hely szűkében mindig előnyösek. Az ilyen melltartók levehető pántjai általában vékonyabbak. Így a nagyobb mellekkel rendelkezők számára, akik a vastagabb pántokat részesítik előnyben, nem biztos, hogy kényelmesek lesznek.

Ha pedig teljesen lemondunk a pántokról, például egy teljesen pánt nélküli felső esetén, akkor érdemes figyelembe venni azt is, hogy a karok gyakori emelgetése esetén az ilyen darabokban általában mindenképpen meglévő szilikoncsík is elenged egy idő után. Nagyobb mellméret esetén pedig ez a megoldás nem fog elegendő tartást biztosítani.

A boltok polcain és az online üzletekben is számos további melltartófélét találunk – szinte lehetetlen lenne felsorolni az összes fazont és típust. Éppen ezért, különösen online vásárlás esetén, minden esetben alaposan olvassuk el az adott termék leírását. Hiszen ebből tájékozódhatunk igazán jól arról, hogy pontosan milyen is az adott darab. Így hozhatunk olyan döntést, amivel akkor is elégedettek leszünk, miután kibontottuk a csomagunkat.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások