Hogy egy pénztárca szükséges kelléke-e a táskánk tartalmának, vagy egy fontos kiegészítője a mindennapi megjelenésünknek, arról hosszasan vitatkozhatnánk. Nyilván mindkét tábornak számos követője akad. Gondolkodjunk azonban bárhogy is, abban azért egyet kell hogy értenünk, hogy pénztárcára szükségünk van. Mégpedig kinek-kinek az ízlése, igényei szerinti méretben, színben és kialakításban.

penztarca

Lányos modellek

A hölgyek többsége már óvodás korban megkapta az első pénztárcáját, bár akkor még leginkább játék vagy egy édes kis kiegészítő volt, mikor az anyukánkat utánoztuk. Pöttyös, virágos, mesefigurás darabok voltak ezek. Emlékszem, hogy az első VUK-os pénztárcámat az egyik ovistársamtól kaptam ajándékba egy szülinapi-zsúr alkalmával. Abba gyűjtögettem a zsebpénzemet. A nagypapámtól mindig kaptunk 5, 10 vagy 20 forintot a bátyámmal a kék-zöld foltjainkért.

A zsebpénzt pedig elfagyiztuk Kálmán bácsinál, a környék egyetlen fagyizójában. Illetve ha összegyűlt annyi pénz, akkor a trafikban válogattunk a Donald rágó, a robbanós cukor vagy az üdítőital-por közül. Emlékszem még a nyáron használt henger alakú, vízhatlan, nyakba akasztható pénztárcára is. Ilyen, és persze neon színű telefonzsinór kulcstartója szinte mindenkinek volt.

Iskoláskorban már színes, csajos pénztárca kellett, ezek azért egy fokkal komolyabbak voltak. Fontos szerepük volt, hiszen a büfénél sorban állás közben mindig kiértékeltük egymásét.

Ifjú hölgyek pénztárcája

Ahogy a kislányok hölgyekké cseperednek, úgy válnak az őket körülvevő használati tárgyak, kiegészítők is egyre érettebbé. Mivel a választék is egyre bővül, így én azok közé tartozom, akik nem érték és érik be egyetlen pénztárcával. Akkoriban, ahogy néha még most is, a hangulatom alapján váltogattam őket. Volt igazán csajos, de vagány, sőt olyan is, amit hosszú évekig őrizgettem, mert az apukám választotta nekem egy kirakodó vásáron. Emlékszem, hogy a zoknis fiókban kaptak helyet az éppen használaton kívüli pénztárcák.

A női táskák titkai

Hát erről akár könyvet is lehetne írni. Az is biztos, hogy egy nőt, ha a táskájával együtt raknak ki egy lakatlan szigetre, akkor abból évekig túlél. Ami viszont fontos, hogy a táskánk tartalma sok mindent elárul rólunk. Persze ez nem is meglepő, hiszen mást visz magával az ember húszévesen, harmincévesen és akkor is, ha mondjuk két gyerek is van vele. (Azért az elgondolkodtató, hogy a férfiak mindezt letudják egyetlen pénztárcával, természetesen tisztelet a kivételnek.) Ami azonban mindig, mindegyik női táskában helyet kap, nos, az a pénztárca.

penztarca
Vannak, akik szeretik a szetteket, így nekik egészen biztosan egyforma a kulcstartó, a kártyatartó és a pénztárca megjelenése. Tökéletesen meg tudom érteni azokat, akik emellett döntenek. Én is próbálkoztam vele, de én ennél csapongóbb vagyok. Mivel többnyire nehezen választok azok közül a darabok közül, amik megtetszenek, ezért nekem van egy szép nagy pénztárcám, amibe minden belefér. Ez egy nagy lapos pénztárca, úgy is mondhatjuk, hogy egy brifkó. Ebben még ragtapaszt is tartok, ami egyébként meglepően sokszor jön jól. Ezen kívül van egy másik, ami lényegesen kisebb. Ez akkor előnyös, amikor csak egy kis táskát viszek magammal. Ezeken felül még tartogatok, illetve inkább féltve őrzök egy alkalmi darabot, amit tényleg csak különleges eseményekhez veszek elő. Igaz, ami igaz, két gyerek mellett szinte minden annak számít, ahová kettesben megyünk a férjemmel.

Ami biztos, hogy kiválasztani a tökéletes pénztárcát nem egyszerű, de annál élvezetesebb feladat. Legalábbis szerintem. Akár magamnak, akár másnak, például apukámnak válogatok. Ő csak akkor cseréli le a régi tárcáját, ha kap egy újat, hiszen a kopott, repedezett, kicsit szakadt, de a célnak megfelelő darab, amiből a pénz még nem esik ki, az ugye használható, akkor minek lecserélni… Viszont ha a lányától vagy az unokáitól kapja, az már mindjárt más. Szóval, hölgyeim, válogassatok bátran, és ne csak magatoknak!

 

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

 

Hozzászólások