„A gardénia nemes és érzékeny dísznövény. Termesztése a trópusokon többezeréves hagyomány, de Európában is csaknem fél évezrede jelen van már. Ám trópusi származásának köszönhetően nevelése a mi éghajlatunkon nem egyszerű feladat. Bár jelentős odafigyeléssel nem lehetetlen.”

gardenia

Elżbieta Chowaniec a mai lengyel drámairodalom fontos alkotója. Gardénia című darabját számos európai országban bemutatták már. A mű egy szelet közép-európai történelem: négy generációnak a huszadik századba és egymásba fonódó történetét kísérhetjük végig az 1930-as évektől napjainkig.

Négy nő – négy élettörténet – egy kaptafa.

Anyák és lányaik, akik semmi másra nem vágynak, csak a boldogságra. Tapasztalataik már csak történelmi körülményeik folytán is egészen mások. Szokásaik, beidegződéseik hol kísértetiesen hasonlóak, hol kérlelhetetlenül idegenek. A kommunikációs szakadék pedig olykor áthidalhatatlannak tűnik közöttük. Mégis összetartoznak, és úgy örökítik drámai sorsvonásaikat tovább és tovább, akár egy görög tragédiában. Hiszen ők egy család. Család ellen pedig, tudjuk, nincsen orvosság. Vagy talán mégis van?

Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház
RUSZT JÓZSEF STÚDIÓSZÍNHÁZA

Elżbieta Chowaniec:
GARDÉNIA

Fordította: Pászt Patrícia

Első nő CSOMBOR TERÉZ
Második nő CSAPÓ VIRÁG
Harmadik nő HAJDÚ MELINDA
Negyedik nő TÁMADI ANITA e.h.

Díszlettervező CZIEGLER BALÁZS
Jelmeztervező BOBOR ÁGNES
Zenei szerkesztő CSERI HANNA e.h.
Zenei vezető DRUCKER PÉTER
Koreográfus BARTA DÓRA

Súgó PATYI SZILVIA
Ügyelő CSITÁRI TAMÁS
Rendezőasszisztens FRIGYESI TÜNDE

Dramaturg, rendező MARKÓ RÓBERT

 

gardenia

 

Bemutató: 2020. augusztus 8-án, szombaton 19.00 órakor

 

Kapcsolódó cikkünk:

Száll a kakukk fészkére a kecskeméti színházban