,,A fotográfia az ember változó pillantása, amellyel a világra – olykor a saját pillantására – tekint.,, Hans Belting

Szeged városa a művészetek területén is sokszínű. Ezen interjúnkban a szegedi Nap-Fény Fotókör Egyesület tevékenységét, munkásságát mutatjuk be.

Szabó Edit és Péntek György

 

Milyen indíttatásból alapították meg a Fotókört? Mi volt az a pont, amikor úgy gondolták a tagok, hogy összefognak és amatőr szintről a profizmus szintjére emelik tevékenységüket?

Két tagunk hosszú vívódásának következtében alakult meg‭ ‬2011.‭ ‬szeptemberében a fotókörünk.‭ ‬Sokat gondolkoztunk,‭ ‬hogy miként lehet fejlődni ezen, a nem a mi korosztályunknak való fényképészet, az azok feldolgozása terén.‭ Konkrétan a számítástechnika alkalmazása jelentette a legnagyobb problémát, de a digitális technika is feladta a leckét.‭ ‬Egészen más,‭ ‬mint a régi filmes technika,‭ ‬nem áll úgy a kezére a‭ ‬60-70‭ ‬éves korosztálynak‭!

Ez volt a fő mozgatóerő,‭ ‬hogy a korosztályunkat megpróbáljuk a mai világ technikai színvonalának közelébe hozni.‭ ‬Természetes volt,‭ ‬hogy az elején még a leendő tagjaink is a fényképező gépüket hozták be a klubfoglalkozásokra, és arról néztük meg a képeiket.‭ ‬Ma ott tartunk,‭ ‬hogy a tagjaink jelentős része dolgozik képszerkesztő programmal.‭ A fotók minősége egyre jobb,‭ ‬mi nem mondjuk magunkat profinak,‭ ‬hanem csak amatőrnek‭! ‬ Az más kérdés,‭ ‬hogy a képek egyre jobban hasonlítanak a profi színvonalhoz.

Fotó: Péntek György

Kik lehetnek tagok -, pártoló tagok? Kérjük mutassa be olvasóinknak rendezvényeiket, kiállításaikat. Köszönjük a rendelkezésünkre bocsátott képanyagokat!

A kezdetekben‭ ‬19‭ ‬fővel alakultunk meg.‭ ‬Ma‭ ‬26‭ ‬tagunk van,‭ ‬de az aktívak,‭ ‬akik rendszeresen megjelennek‭ ‬a rendezvényeinken, ma már elérik a‭ ‬20‭ ‬főt.‭ ‬Mindenki,‭ ‬aki jelentkezik és a régi tagok alkalmasnak tekintenek,‭ ‬az rendes tag lehet.‭ ‬Ehhez az kell,‭ ‬hogy mutasson be néhány fotót,‭ ‬amit kielemzünk,‭ ‬és vállalja,‭ ‬hogy a tagdíj megfizetése mellett rendszeresen, aktívan részt vesz a foglalkozásainkon.‭ ‬Különösen büszkék vagyunk a látássérült tagjainkra,‭ ‬akik fogyatékosságukat meghazudtolva igen csak szép és értékes képeket készítenek.

Milyen terveik vannak városilag – és országosan a jövőre nézve? Beszéljen nekünk Szeged város értékeinek képviseletéről – a Fotókör tevékenységével kapcsolatosan.

A fotókörünk tagjai szinte minden városi rendezvényen rész vesznek.‭ ‬Ott megörökítjük a történéseket,‭ ‬felrakjuk az internetre elsősorban a Facebook-ra, az Egyesületünk oldalára.‭

SONY DSC

Emellett azonban nagyon sok képet készítünk Szeged mindennapi életéről,‭ ‬a környezetünkről,‭ ‬és a saját élményeink megörökítéséről. Rengeteg természeti képet exponálunk,‭ ‬de a fesztiválok sem maradnak ki a fotózásainkból.

SONY DSC

Mindezeket a kész fotókat egymás között megbeszéljük kivetítések alkalmával,‭ ‬de rendszeresen kiállítjuk a legjobb képeinket is.‭ Folyamatosan, havi váltással a Somogyi könyvtár Hangos könyvtárában van kiállításunk,‭ ‬de a Senior Center Eszperantó utcai központjában is mindig vannak képeink az előtér hatalmas részén kiállítva.‭ ‬Ez évtől kezdve a Somogyi könyvtár Tápéi Fiókkönyvtárában is van kiállításunk kéthavi váltással.

SONY DSC

Évek óta kiállítók vagyunk a Szőregi Rózsafesztiválon, a Tömörkény István Művelődési Ház rendezvényei sorában.‭ ‬Ezek mellett az állandóságokon túl, gyakori a felkérés különböző művelődési házak,‭ ‬könyvtárak részéről,‭ ‬hogy mutassuk meg magunkat náluk is. A kiállítások megnyitójából egy kicsit kulturális programot is csináltunk.‭ ‬Rendszeresen verssel is kedveskedünk a részvevő vendégeknek,‭ ‬valamint a társ nyugdíjas egyesület a Hóvirág Népdalkör is fellép ezeken az eseményeken.

SONY DSC

Mely munkájukra, alkotásaikra a legbüszkébbek országjárásuk-utazásaik során?

Szisztematikusan járjuk‭ – ‬Szeged mellett‭ ‬-‭ ‬az ország különböző vidékeit.‭ ‬Itt ismerkedünk az ott élő emberekkel szokásaikkal,‭ ‬életükkel,‭ ‬a tájjal.‭ ‬A fényképezőgép velünk van,‭ ‬szinte már tartozékunk,‭ ‬és minden érdekességet le is fotózunk.‭ ‬Sok olyan képünk van,‭ ‬amire büszkék vagyunk,‭ ‬de nem tudunk kiemelni a sok közül egyet sem,‭ ‬amelyre különösön feltekintünk.‭ Működésünk során többször kértek fel bennünket egy-egy kérdéskörhöz kapcsolódó képek elkészítéséhez.‭

Péntek György1_Kicsinyitett

Fotó: Péntek György

Van-e olyan terv, tervezet -, melyeken jelenleg dolgoznak? Ezek előzetes bemutatása, ajánló.

Jelenleg már elkészült és kiállítás alatt is áll a Szegedi kapuk című sorozat,‭ ‬amely híres szegedi kapukat mutat be és több városi séta keretében ismertetik azok történetét,‭ ‬az idegenforgalmi főiskolai képzés keretén belül.‭ Több elképzelésünk is van,‭ ‬amiket szeretnénk megcsinálni.‭ ‬Így például a régi mesteremberek és munkásságuk feldolgozása,‭ ‬Szeged külvárosainak megörökítése,‭ ‬különleges szegedi épületek megörökítése a nyugdíjas szemszögéből.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Köszönjük szépen az olvasók nevében is a részletes, mindenre kiterjedő interjút! Kívánunk sikeres, töretlen alkotókedvet a szegedi Nap-fény Fotókör tagjainak!

,,Fényképekkel megmutatni a világot, gondolatot az egyik legszebb érzés –  feladat, kihívás. Hiszen maga az ember a széles látószög!“

Interjút készítette: Scheau Brigitta – Szeged

Hozzászólások