Szűz Mária mennybevételét ünnepli augusztus 15-én a világegyház. Nagyboldogasszony a Boldogságos Szűz Mária neve a katolikus magyarok ajkán, a Nagyasszony változata. A Nagyboldogasszony kifejezésben a „nagy” szó Mária föltámadására és megdicsőülésére utal. (A Kisboldogasszony ellenben Mária születésére és a kicsi Máriára.)

nagyboldogasszony

Augusztus 15. Mária halálának, illetve test szerinti mennybevitelének ünnepe. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint Jézus nem engedte át a földi enyészetnek édesanyjának, Máriának a holttestét, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte őt a mennyei dicsőségbe. Jeruzsálemben már az 5. sz. elején ünnepelték Mária halálának a napját. Átmenetelnek, születésnapnak vagy elszenderedésnek nevezték.

Az ünnepet Szent István király is megülte, sőt e napon ajánlotta Magyarországot a Szűzanya oltalmába. Ezért nevezzük Krisztus szülőanyját Magyarország égi pártfogójának, vagyis Patrona Hungariae-nak. Az ünnep még amiatt is kötődik első királyunkhoz, hogy 1038-ban e napon hunyt el. (Parancsolt ünnep, ami a katolikusok számára misehallgatási kötelezettséget jelent.)

 

Kapcsolódó cikkünk:

Kisboldogasszony – Szűz Mária születésnapja