Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján ünnepli a katolikus egyház Szűz Mária születésnapját. A hagyomány szerint Mária a jeruzsálemi Betheszda-fürdő mellett született. Ezen a napon szentelték fel Szent Anna tiszteletére azt a jeruzsálemi templomot, amely azon a helyen áll, ahol a hagyomány úgy tartja, hogy Szűz Mária született.

volterra_a_szuzanya_szuletese

A XII. századtól kezdve került szeptember 8-ra az ünnep, Magyarországon pedig a XVIII. századtól tartják meg. Ma Magyarországon közel 180 Kisboldogasszony templom vagy kápolna áll, melyeknek általában ezen a napon van a búcsújuk.
A dióverés kezdetének napja, a fecskék is ezen a napon kezdik el a költözködésüket délre.

Szeptember 12-én Mária névnapját ünnepli a katolikus egyház. Szűz Mária nevéhez sok csodatétel kapcsolódik. A törökök kiűzését Magyarországról szintén Mária közbenjárásának tulajdonítják. Már a XVIII. században szívesen választják az új templomok, kápolnák titulusául Mária nevét. A század pestisjárványai alatt is érezték a segítségét.

Mária nevének tisztelete már a középkori szómisztikában virágzik. Temesvári Pelbárt szerint Szűz Mária nevének öt betűje jelenti azt az öt igen nagy jótéteményt, amellyel elárasztja a földet.

•    Az M betű azt jelenti, hogy ő az irgalmasság anyja s a világ szószólója.
•    Az A betű jelenti, hogy ő az emberi nem szószólója, s azért ő mindenkiért közbenjár az Úrnál.
•    Az R betű azt jelenti, hogy ő mind az angyali, mind pedig az emberi romlás helyreállítója.
•    Az I jelentése az, hogy az egész egyháznak s a világnak a megvilágosítója.
•    Az A betű jelentése az, hogy ő minden szükségben a nyomorúság segítője.

Boldog névnapot kívánunk minden Máriának!

Weninger Endréné

2014. szeptember 8.

Hozzászólások