Szeptember 3-5. között két városban, öt helyszínen közel negyven magyar filmet vetítenek majd a Veszprém-Balaton Filmpikniken, melyet először rendeznek meg. Az esemény nyitófilmje a Valan lesz.

a veszprem-balaton filmpiknik

Veszprémben és Balatonfüreden az év legjobb magyar filmjeit ingyenesen nézheti meg a közönség. Több balatoni kötődésű alkotást és gyermekfilmeket is nyújt a közönségnek a rendezvény. Kínálatát zenei és gasztroprogramok, valamint szakmai események és közönségtalálkozók is színesítik majd.

A Veszprém-Balaton Filmpiknik Arca a fiatal és tehetséges, a FOMÓ-ban feltűnt színésznő, László Panna. A hangulatos szabadtéri és városi színhelyekkel a szervezők szeretnének izgalmas közeget teremteni. Az is a céljuk, hogy a magyar filmek és a közönség a járvány után újra egymásra találhasson.

Két tévéfilm, nyolc nagyjátékfilm, hét dokumentumfilm, négy kisjátékfilm, a teljes Alvilág sorozat, hat magyar filmklasszikus, hét animációs film és egy gyermekfilm! Ez a válogatás képezi a Veszprém-Balaton Filmpiknik programjának gerincét. Szeptember 3-5. között Veszprémben a Hangvillában, az Expresszóban és a Várban, Balatonfüreden pedig a Balaton moziban és a Tagore sétányon várják a filmek iránt érdeklődőket.

Dr. Muszatics Péter programigazgató a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy szeptember 3-án 16.00 órakor a Piedone nyomában című doku vetítésével veszi kezdetét a Filmpiknik. A rendezvény hivatalos nyitófilmje pedig aznap este 19.30-kor a Valan lesz. Hangsúlyozta, hogy igyekezett a kínálatba több, a Balatonhoz kapcsolódó filmalkotást is beválogatni. Így az idei év legjobb magyar filmjei mellett láthatja majd a közönség a Pogány madonna című klasszikust is. A Balatonfüred című kisfilm és a Filmek a magyar tengerről című összeállítás is műsoron lesz.

Can Togay, az EKF művészeti és kreatív igazgatója elmondta:

Az Európa Kulturális Fővárosa program első, már a Balatont is érintő eseménye a Filmpiknik. Ennek a könnyed, nyárvégi eseménynek komoly szerepet szánunk, hiszen szeretnénk, ha a film mint művészeti ág újra rátalálna Veszprémre és a Balatonra.

A filmes szakma már közel 30 éve nem képviselteti magát a régióban semmilyen nagyobb szakmai vagy közösségi programmal. Ekkor szervezték meg utoljára a Veszprémi Tévétalálkozót. Úgy érezzük, hogy a város és a Balaton atmoszférája ideális egy filmes találkozó számára.

Ezért is tartjuk örömtelinek, hogy együtt dolgozhatunk ezen a remek eseményen a Nemzeti Filmintézettel. A mozgóképművészet fontos eleme az EKF programnak. Szeretnénk minél vonzóbb közeget biztosítani a magyar filmes szakma és a közönség számára. Tesszük ezt nem utolsósorban infrastrukturális fejlesztésekkel, mint például majdan egy új művészmozi megnyitásával is.”

Végül László Panna, a FOMO egyik fiatal és tehetséges főszereplője így indokolta, miért vállalta szívesen, hogy ő legyen a Veszprém-Balaton Filmpiknik Arca:

„A magyar filmek mindig is különleges helyet foglaltak el a szívemben. De főleg az utóbbi néhány évben eszméletlen nagy büszkeséggel tölt el, mennyi rangos díjjal lettünk gazdagabbak. A magyar filmek nézésekor mindig azt érzem, hogy egy közösség tagja vagyok. Mi, magyarok értjük egymás nyelvrendszerét, utalásait. Igazán fontos, hogy olyan filmek készüljenek, melyek a saját gyökerünkből nőnek ki.”

Veszprém-Balaton Filmpiknikről előzetes: itt

Veszprém-Balaton Filmpiknikről bővebben: itt

forrás: Kámeny Bt. Tamás Dorka

 

Magazinunk korábbi cikke a Filmpiknikről  itt olvasható.

 

 

 

Hozzászólások