Lajtha László (1892–1963) – a 20. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója – huszonkét esztendősen hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből a több mint négy esztendős időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn, amelyeket a Hagyományok Házában február 16-án megnyíló tárlaton tekinthetnek meg az érdeklődők. A megnyitó után emlékhangversenyt rendeznek Lajtha László műveiből.

lajtha_laszlo

Forrás: Lajtha-hagyaték

 

Fennmaradtak többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött ún. „harctéri levelek”, amelyekben kottás feljegyzéseket is találunk. Archív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben. További emlékek: az I. világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, „binoklinak” nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren.

A kiállításon látható lesz annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amelyek az I. világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkeztek.

A kiállítás korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

A kiállítás megnyitója 2015. február 16-án 18 órakor lesz, megnyitja: dr. Berlász Melinda zenetörténész, közreműködik Balog József zongoraművész.

A megnyitót követően, 19:15-től a Hagyományok Háza színháztermében a „Lendület” 20–21. Századi Magyar Zenei Archívum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében Lajtha László emlékhangversenyt tartanak.

Műsor:

  • Lajtha László: Trois Berceuses
  • Lajtha László: Mesék (részletek)
  • Lajtha László: 19 magyar népdal

 

A kiállítás megtekinthető 2015. február 16-tól május 31-ig hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 8 között.

www.hagyomanyokhaza.hu

Forrás: Hagyományok Háza sajtóközleménye

 

Hozzászólások