Az Első Világháborús Emlékbizottság szervezésében „Új világ születik” címmel több éves kiállítás-sorozat megvalósítását határozta el a magyar kormány.

cifrapalota_02

A műhelybeszélgetést vezető DR. SCHMIDT Mária történész-főigazgató, valamint L. SIMON László államtitkár minapi tájékoztatóját követően nem sokkal a projektvezető Terror Háza Múzeum két munkatársa látogatta meg a téma eddig legteljesebb hazai kibontására vállalkozott Kecskeméti Katona József Múzeumot. A Cifrapalota összes szintjén – február közepéig – látható, „Hazatérnek 1914-2014” címmel az I. Nagy (Világ) Háború hőseinek emléket állító had- és művelődéstörténeti kiállítást Dr. JANAN Mirwais jogász, projektmenedzser és BÉKÉS Márton, a XX. Század Intézet kutatási igazgatója szemlézte komoly érdeklődéssel és nagy figyelemmel.

cifrapalota_02_

A hazai muzeológia és a vidéki közgyűjtemények centenáriumi programcsomagjai közül is kiemelkedőnek nevezett múltidéző tárlat két vezető kurátora, SZABÓNÉ BOGNÁR Anikó és DR. VÉGH Katalin elmondták: a kollegiális látogatás legfőbb célja most az volt, hogy az intézmények szakemberei felvegyék a kapcsolatot egymással, közösen gondolkodjanak a világháborús kiállítások módszertani, szakmai kérdéseiről, a lehetséges együttműködésről.

Hiszen már most nem kisebb feladat áll minden felelős szereplő előtt: a budapesti Várkert Bazár területén közös erőfeszítéssel egy nagyszabású és hosszabb ideig nyitva tartó nemzeti tárlattal adózni a világháború 1914-es kitörésétől 1917-ig terjedő időszak történéseinek, elődeink helytállásának. Kecskemét múzeuma ehhez nyújt a szakértelem mellett tárgyaiból és dokumentumaiból is önzetlenül e kiemelt ügy megvalósításáért.

cifrapalota_02_3

P.S.: A február elsejével zárult, hat és fél hónapig nyitva tartott kecskeméti kiállításnak és a hozzá kapcsolódó szakmai és közönség-programoknak 13.570 látogatója, résztvevője volt!

Szöveg: Kriston Vízi József, fotók: KKJM Archívum

Hozzászólások