Egy méltatlanul kevéssé ismert orosz zeneszerző, Alexander Grecsanyinov művét adják elő március 9-én a Nemzeti Filharmonikusok a Kolozsvári Magyar Opera karmesterének vezényletével Vesperás címmel.

Fotó: Wágner Csapó József

Grecsanyinov az orosz ortodox egyházi zene megújítója. Keresni sem lehetne a március 9-i koncerthez jobb helyszínt a Mátyás templomnál.
Alexander Grecsanyinov (1864-1956) nevét alig ismerik. Kortársa volt a legnagyobb orosz  zeneszerzőknek, Rimszkij-Korszakovtól tanult, de nem csatlakozott sem az Ötökhöz, sem Csajkovszkij követőihöz. Zeneszerzőként az eredeti orosz és a francia impresszionista zene összehangolására törekedett. Öt szimfóniát és sok más műfajú művet komponált, zenei stílusát konzervatívnak tartják. Már idős ember volt, amikor 1925-ben Párizsba költözött, de innen is tovább ment, 1940-ben New Yorkba.

Fotó: Berényi Gyula

A 20. század első évtizedeiben vezető szerepet játszott az orosz ortodox egyház zenéjének megújítását célzó törekvésekben. 1911-ben komponálta ebben a szellemben Nagyhét című, a cappella kórusművét, 1912-ben pedig a Vesperások sorozatát, „Éjszakai virrasztás” címmel.

Fotó: Hargitay Olivér

A mintegy háromnegyed órás mű tonális zene, de szabadon kezeli a harmóniákat, a kórus alkalmazása helyenként valósággal szimfonikus. Méltatói rámutatnak, hogy a „kórus-hangszerelés” során Wagner iránti csodálata is megnyilvánul. A Nemzeti Énekkart Horváth József, a Kolozsvári Magyar Opera karmestere vezényli.

Grechaninov: Vesperás, op. 59

Közreműködik:
• Horváth József karmester
• Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)

Időpont és helyszín: 2019. március 9. 20 óra, Mátyás templom

Forrás: Arteregó Kft.

 

Hozzászólások