A Zene Világnapját a MÁV Szimfonikus Zenekar Budapesten ősbemutatóval, Bölcskén pedig kamarazenei koncerttel köszönti 2022. október 1-jén 10.00 órakor (Budapest, Kristály Színtér) és 2022. október 1-jén 18.30-kor (Bölcske, Szent András Kastély).

Unokák és nagyszülők koncert. Műsorvezető: Székely Edit (fotó: Steiner Máté)

Fülep Márk: VUK szvit – ősbemutató
2022. október 1. 10:00
Budapest, Kristály Színtér
Vezényel: Paul Marsovszky
Közreműködik:
Székely Edit – mesélő

Fülep Márk zeneszerző (fotó: Felvégi Andrea)

Fülep Márk 1977-ben született Miskolcon. Zenei tanulmányait 2000-ben fuvolaművészként fejezte be a Zeneakadémián. Fischer Annie ösztöndíjas volt, valamint előadóművészi tevékenységét három alkalommal Artisjus-díjjal, továbbá Lajtha László-díjjal is jutalmazták.

Első zenekari művét, amelyet Fekete István: Vuk című népszerű meséje ihletett, a MÁV Szimfonikus Zenekar mutatja be az Unokák és Nagyszülők koncertsorozatában 2022. október 1-én, a Zene Világnapján. A délelőtt 10.00 órakor kezdődő ősbemutatóra a Margit-szigeti Kristály Színtérben kerül sor.

A mintegy háromnegyed órás zenemű Fekete István Vuk című regénye nyomán íródott. A kompozíció nem az eredeti szövegek megzenésítése, hanem hangulatában igyekszik illusztrálni a cselekményt, visszaadni a történetet kizárólag instrumentális előadásban. A zeneműben idézetek nem szerepelnek, a szerző inspirációit zenében fejezi ki.

A narrátor – Székely Edit, a MÁV Szimfonikusok társulatának tagja, zenepedagógus és fuvolaművész -, vezetve a regény történeti fonalát, tételenként segíti a zene megértését.

Fekete István nagyon szerette a természetet, legtöbb története a természet közelében játszódik, szereplői emberek és állatok. Utóbbiak emberi szavakkal beszélnek egymással, ezt minden állatmesében megszokhattuk. Ugyanúgy éreznek, szeretnek, örülnek vagy szomorkodnak, félénkek vagy harciasak, mint az emberek, ezért lehet őket annyira szeretni.

A mese főszereplője egy kis róka, aki kevéssel születése után elveszíti szüleit és testvéreit. Apja testvére neveli fel. Megtanítja mindenre, amit egy rókának tudnia kell az életben maradáshoz. Az ő kalandjairól szól a mese, amelyet 11 tételben mond el a zeneszerző, Fülep Márk.

Paul Marsovszky karmester (fotó: Wolf Heider – Sawall)

Az előadás karmestere Paul Marsovszky 1994-ben Münchenben született. Tanulmányait Budapesten végezte a Bartók Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, zongora, kórusvezetés és karmester szakon. 2018-ban szerzett diplomát, majd a Berlini Művészeti Akadémián tökéletesítette tudását. Részt vett több mesterkurzuson és karmesterversenyen. Vezényelt a Magyar Állami Operaház előadásain, továbbá Németországban, Angliában, Dániában, Hollandiában és Svájcban.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók, itt.

A MÁV Szimfonikus Zenekar Kamarakoncertje a Zene Világnapján
2022. október 1. 18:30
Bölcske, Szent András Kastély
Közreműködik:
Pintér Dávid – hegedű
Rózsa Richárd – gordonka
Vezényel: Farkas Róbert

zene vilagnapja

Farkas Róbert karmester (fotó: Gela Megrelidze)

Műsor:
Mozart: Egy kis éji zene K. 525
J. C. Bach: Sinfonia Concertante WC34
Mozart: B-dúr szimfónia K. 319

A klasszikus zeneirodalom gyöngyszemeivel ünnepli a Zene Világnapját a MÁV Szimfonikus Zenekar Farkas Róbert vezető karmester vezényletével a gyönyörű Szent András Kastélyban, Bölcskén. A zenekar visszatérő fellépőként örömmel tesz eleget az újbóli meghívásnak, és az ünnepi hangversenyre szeretettel várják a közönséget! A műsor közreműködői a Máv Szimfonikusok kitűnő hangszeres művészei: Pintér Dávid – hegedű, koncertmester és Rózsa Richárd – szóló csellista.

Belépés: 3.000 Ft/ fő
Előzetes regisztráció: info@szentandraskastely.hu

 

Kapcsolódó cikkünk

 

Hozzászólások