A Felfedezések című koncertsorozatban ifjú géniuszok és klasszikus zenekarok lépnek fel a Müpában a 2022/2023-as évadban.

felfedezesek

MÜPA (fotó: Posztos János)

A Felfedezések című koncertsorozatról

A Müpa a kezdetektől küldetésének tekinti, hogy hazánk élvonalbeli szimfonikus zenekarainak koncertjein keresztül engedjen betekintést a klasszikus és kortárs zene eleddig rejtett vagy kevesebb reflektorfényt kapott értékeibe, egyúttal a jövő nagy muzsikusaira irányítsa a figyelmet.

A Felfedezések címet viselő koncertsorozat 2022/23-as alkalmain a Szegedi, a MÁV és a Miskolci Szimfonikus Zenekarral, illetve a Győri Filharmonikusokkal, valamint kiemelt érdeklődésre számot tartó, pályájuk elején járó hazai és külföldi tehetségekkel találkozhat a közönség, miközben a zenetörténet megkerülhetetlen és közkedvelt alkotásai mellett ritkán hallható ínyencségek és egy ősbemutató is helyet kapott a műsorban.

A sorozat első estjén, a Szegedi Szimfonikus Zenekar hangversenyén mindjárt terítékre kerül egy ritkán hallható, irodalmi ihletettségű gyöngyszem, Robert Schumann Jelenetek Goethe Faustjából című oratorikus kompozíciójának nyitánya.

Ugyancsak egy Schumann-mű, az a-moll zongoraverseny és Dvořák hatalmas népszerűségnek örvendő Csellóversenye ad nagyszerű lehetőséget a huszonhét esztendős zongoraművész, Kovács Gergely, illetve a dél-koreai csellóművész, Jeongheon Nam bemutatkozására. A Dél-Alföld legjelentősebb zenei együttesének karmestere ezen az estén a zenekar művészeti vezetését közel két és fél évtizede ellátó Gyüdi Sándor lesz.

A Felfedezések novemberi alkalmára nem csupán egy meglehetősen ritkán műsorra kerülő különlegességgel, Prokofjev csellóra és zenekarra írt kései Sinfonia concertantéjával, de egy magyar zeneszerző vadonatúj művének ősbemutatójával is készül a Farkas Róbert vezényelte MÁV Szimfonikusok. Az ONYX című opusz szerzője Dragony Tímea, akinek más műveit már hallhatta a budapesti, lipcsei, drezdai, frankfurti, amszterdami és madridi publikum.

Temesvári Bence csellóművész (fotó: Draskovics Ádám)

A darab szólistája pedig az a Temesvári Bence, aki tavaly óta a Bécsi Szimfonikusok szólamvezető csellistája. Az est másik szólista vendége a zongorista Magyar Valentin, akinek tehetségére Grieg a-moll versenyművében csodálkozhat rá a hallgatóság.

Noha Dohnányi Ernő nevét intézmények és közterületek viselik, és a szerzőt a magyar zene 20. századi kiválóságai között tartjuk számon, munkássága a nagyközönség körében szinte ismeretlen. Ezt a hiányosságot valamelyest pótolandó a Miskolci Szimfonikus Zenekar koncertjén a komponista 1909-es fisz-moll szvitje csendül fel Liszt Prométheusza és Rachmaninov I. (c-moll) zongoraversenye mellett.

Stark János Mátyás hegedűművész, zeneszerző (fotó: Guido Werner)

Az eseményen nemcsak ez utóbbi remekmű szólistája, a hamburgi születésű, korábban Martha Argerich és Dora Schwarzberg társaságában is pódiumra lépő Anton Gerzenberg, de az est karmestere, a 2021-es llíriai 1. Nemzetközi Karmesterverseny első díját elnyerő Török Levente is a sorozatban felbukkanó ifjú muzsikustitánok sorát bővíti.

Fülbemászó, szuggesztív és lendületes dallamokra számíthat a közönség a sorozat utolsó koncertjén: a Győri Filharmonikusok Weber-, Mendelssohn-, Borogyin- és Prokofjev-művekkel zárják a Felfedezések 2022/23-as évadát.

Tamta Magradze zongoraművész (fotó: Tom McKenzie)

A felhangzó Mendelssohn-hegedűverseny szólistája a hegedűművészként és zeneszerzőként egyaránt sikeres Stark János Mátyás lesz, míg Prokofjev III. zongoraversenyét a 2021-es Liszt Zongoraverseny különdíjasa, a grúz Tamta Magradze játssza. A koncert dirigense Medveczky Ádám és Ménesi Gergely egykori tanítványa, az együttes vezető karmesteri posztját Berkes Kálmán művészeti vezető mellett huszonöt éves kora óta betöltő Rajna Martin.

A koncerteket 18.30-as kezdettel, Előhang címmel beszélgetések előzik meg, amelyeken az előadásokra jeggyel rendelkezők a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről. A beszélgetések házigazdája Becze Szilvia.

 

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly-, kortárs, könnyű- és világzenének, jazznek, operának, újcirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt.

A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket kínáljon változatos műfajokban. Az intézmény alapvető feladata, hogy a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával új irányokat és irányzatokat is bemutasson és közérthetővé tegyen, s az ínyenc és a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élményt biztosítson.

A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását is kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében.

Tevékenysége jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

forrás: MÜPA Kommunikáció

Egy korábbi cikkünk MÜPA programról. 

 

 

Hozzászólások