Hangulatok Itáliából 2022. november 30-án 19.30-kor a Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. Ezen az estén majdnem minden és mindenki olasz. Csak néha adódik egy kis „bújócska”. Igaz, hogy az utókor francia zeneszerzőként tartja számon, Cherubini azonban Toscanában született.

hangulatok italiabol

Hangulatok Itáliából

Mendelssohn Olasz szimfóniáját német zeneszerző írta, ám a mű szinte kicsattan Itália életörömétől. És Sergej Krylov? Életrajzai oroszországi születésű, de olasz illetőségű művészként mutatják be – aki ráadásul Stradivari hangszeren játszik. A műsor középpontjában megszólaló versenymű, Paganini alkotása minden bújócska nélkül, magától értődően és lehengerlően olasz…

Hogy a koncerten csak majdnem minden és mindenki idézi Itáliát, az a karmesternek köszönhető. Farkas Róbert Ózd szülötte, tanulmányait Budapest után Berlinben végezte, és pályafutásának első fontos sikereit is német földön aratta. Jelenleg a MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője.

Sergej-Krylov 2019 – Fotó: Sergej-Krylov

Sergej Krylov Moszkvában látta meg a napvilágot, szédítő karrierje elején versenyek sokaságát nyerte meg, majd a világ legtöbb jelentős karmesterével együtt muzsikált. A Müpában Kocsis Zoltán vezényletével mutatkozott be Bartók Hegedűversenyének szólistájaként, s a karmester az előadás után így szólt hozzá: „a te Bartókod magyarul szól”.

Farkas Róbert – Fotó: Gela Megrelidze

Cherubini leghíresebb operája a Médeia, amely 1797-ben keletkezett. Nyitánya a zeneszerző legkedveltebb zenekari darabja. IV., d-moll hegedűversenyét Paganini negyvenhét évesen, 1829-ben, tizenegy évvel halála előtt írta. A mű kézirata sokáig kallódott, modernkori bemutatója 1954-ben, Párizsban valósult meg. Az Olasz szimfóniát Mendelssohn itáliai élményei ihlették, ősbemutatója 1833-ban zajlott le. Alig hihető, de a zeneszerző elégedetlen volt a művével: még az átdolgozott változatot sem jelentette meg nyomtatásban.

Hangulatok Itáliából

2022. november 30. 19.30

Müpa – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

  • Luigi Cherubini: Médeia – nyitány
    Niccolò Paganini: IV. (d-moll) hegedűverseny
    ***
  • Felix Mendelssohn: IV. (A-dúr, „Olasz”) szimfónia, op. 90

Sergej Krylov hegedű

Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Farkas Róbert

 

 

Forrás: Momentum Mundi Bt.

Hasonló cikkünk:

Nemzeti Filharmonikus Zenekar – Évadnyitó hangverseny