A Mathias Corvinus Collegium által meghirdetett Fiatal Tehetség Program keretében II. FIT Kaland Tehetségverseny: az ország legjobb negyedikes csapatát keressük! Több tudományterületet felölelő országos tanulmányi csapatversenyt szervez negyedikes diákoknak a tehetséggondozással foglalkozó Mathias Corvinus Collegium (MCC) felső tagozatosoknak szóló Fiatal Tehetség (FIT) Programja.

Ez volt a felhívás…

A következő megmérettetést, a verseny regionális döntőjét március elsején rendeztük Kecskeméten, a Neumann János Egyetem Pedagógusképző karán, ahol a régióközpontunk is működik. A FIT Kaland tehetségversenyre három diákból és egy felkészítő tanárból álló – csapatok jelentkezhetnek. A versenyben való részvétel feltétele egy, a csapat által közösen kidolgozott produktum, projektfeladat kidolgozása.

A kidolgozott projektfeladat témakörét 5 tudományterület közül kell kiválasztani:
Boszorkánykonyha – a természettudományos kísérletek világa,
Gondolkodó robotok – a robotika rejtelmei,
Vállalkozz okosan – a pénzügyi tudatosság témaköre,
Alkoss zöldben – a környezeti tudatosság,
Ízek birodalma – egészséges táplálkozás a tudatos egészségmegőrzés

Egy csapatnak egy témakörben van lehetősége indulni. A kecskeméti régióban közel maximális jelentkezési létszámot értük el, a 35 lehetséges pályázóból 32 csapat jutott be az online fordulóba. Külön büszkeséggel tölt el minket, hogy az előző tanévben, elsőként megrendezett I. FIT Kaland Tehetségverseny országos döntőjét egy kecskeméti csapat nyerte meg (az Arany János Általános Iskola képviseletében), akik közül ketten jelenleg az ötödik évfolyamunkra járnak.

A verseny három fordulóban zajlik:

1. forduló (2018. december 15. – 2019. január 15. 23:59)
Online zajlik, saját webes felületünkön keresztül. Ekkor kell tudományterület választani, majd kidolgozni egy adott feladatot, annak dokumentációját (leírás, fotók, videók) pedig fel kell tölteni.

2. forduló (2019. március 1.) – Regionális Döntő
Minden FIT-régióban az adott városban induló csapatok személyes megmérettetése, jelen esetben Kecskeméten. Ebben a fordulóban a csapatoknak személyesen kell prezentálniuk a projektjüket, melyet 3 fős zsűri pontoz. I.-IV. helyezettig osztunk helyezéseket, az első jut tovább az országos fordulóba. A regionális fordulóra 8 csapat jutott tovább.

3. forduló (2019. május 30) – Országos Döntő
Egy nagyszabású rendezvénnyel, a BrainBar Jövőfesztivállal egybekötve valósul meg. Minden regionális I. helyezett csapat végső megmérettetése ez, saját standot kell állítaniuk és bemutatni a regionális forduló óta továbbfejlesztett projektjüket. Az első helyezett csapatok, a csapatkoordinátort is beleértve nyereményben részesülnek. Az országos döntő első helyezett csapatának tagjai pedig automatikus felvételt nyernek a FIT Programba abban a régióban, ahol indultak. Nevezési díj nincs, a versenyen való részvétel teljesen ingyenes.

A teljesen ingyenes versenyen a kreatív és lelkes diákoknak nemcsak azért érdemes megmérettetniük magukat, mert a döntőbe jutó legjobb csapatok értékes tárgynyereményekben és élményprogramban részesülnek, hanem azért is, mert a legjobb csapat tagjai válogató nélkül bekerülhetnek a FIT Program 2019 őszén induló évfolyamába.Az érdeklődők a versenyről és a jelentkezés feltételeiről a FIT Program honlapján, a fit.mcc.hu oldalon olvashatnak bővebben.

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Tihanyi Alapítvány által működtetett különleges képzési intézmény, amelynek célja, hogy Magyarországon a felső tagozattól az egyetem végéig a hagyományos oktatást kiegészítő, Nyugat-Európában már régóta eredményesen működő, magas színvonalú képzési formát honosítson meg. Az MCC a fiatal tehetségek oktatásával, nevelésével és felkarolásával a tehetséggondozás minőségi formáját valósítja meg, amellyel célja a felelős értelmiség nevelése. Az intézmény képzései valamennyi felvételt nyert diák számára ingyenesek.

Az MCC Fiatal Tehetség (FIT) Programja speciálisan felső tagozatos diákoknak szóló, hagyományos oktatást kiegészítő tehetséggondozó képzés, amely az ország öt városában: Budapesten, Szolnokon, Pécsett, Miskolcon és Veszprémben, valamint idén ősztől már Kecskeméten is elérhető. A program célja, hogy nyitottan gondolkodó, tudatosan cselekvő, közösségükben aktív fiatalokat képezzenek, akik készek folyamatosan fejleszteni saját képességeiket. A képzés a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak támogatásával valósul meg.

 

Hozzászólások