Meseíró pályázat általános iskolai diákok számára.  A MÁV Szimfonikus Zenekar zenei témájú mese- és novellaíró pályázatot hirdet általános iskolás diákok és osztályok számára.

meseiro palyazat
Mi a pályázat célja?

A meseíró pályázat célja, hogy a résztvevők saját valós, vagy elképzelt történetekkel mutassák be, milyen élményt nyújthat a zene felfedezése, megismerése és szeretete.

A pályázók legjobb írásai alapján a MÁV Szimfonikus Zenekar művészei az eredményhirdetéssel egybekötött hangversenyen olyan zeneműveket adnak elő, amelyek a diákok történeteire reflektálnak.
A fentieken túlmenően a pályázat célja a diákok szemléletformálása a zenéhez kapcsolódó irodalmi alkotások – mese, novella – készítésével, valamint a gyerekek íráskészségének, fantáziájának erősítése.

Ki pályázhat?

Általános iskolás diákok nevezhetnek az alábbi korcsoportokban:

1. korcsoport: alsó tagozatos diákok (1-4. osztályos tanulók)
2. korcsoport: felső tagozatos diákok (5-8. osztályos tanulók)
A pályázaton egyénileg vagy osztályként (a csapattagoknak ugyanabba a korcsoportba kell tartozniuk) a budapesti és Pest megyei általános iskolák tanulói vehetnek részt.
A pályaművek elkészítésében a diákok kaphatnak pedagógustól vagy nagykorú személytől segítséget.

Milyen műveket várunk?

Pályázni olyan, a pályázó önálló alkotásának tekinthető magyar nyelvű mese vagy novella megírásával lehet, amelynek zenei vonatkozása van.

A mese címe: A HARSONA

A meséből a következő lényeges információknak kell kiderülniük:

• Ki a főhős? Legyen kapcsolata a harsonával!
• Ki vagy mi indítja el az útján? Mi a vágya, célja, küldetése?
• Milyen akadályokkal kell megküzdenie az útja során?
• Ki vagy mi segíti őt?
• Hogyan éri el végül a célját?
• Mi lesz végül a jutalma?

Minden pályázó csak egy művel indulhat, amely más pályázaton nem vett részt, illetve publikálásra nem került.

A művek minimális terjedelme szóközökkel együtt:

1. korcsoportban: 2.000 karakter
2. korcsoportban: 3.000 karakter

A pályaművekhez külön dokumentumban mellékletként csatolhatók illusztrációk, rajzok, egyéb vizuális elemek, a zsűri azonban kizárólag az írott anyag minőségét veszi figyelembe a döntésnél.

Mit értékel a zsűri?

Zsűrink a következő szempontok alapján értékeli az írásokat:

ALAPÖTLET
mi az alapötlet, az hogyan kap zenei tartalmat, illetve hogyan kapcsolódik össze a meseszerűséggel vagy a novellai megvalósítással

KREATIVITÁS
eredetiség; képzeletgazdagság

ÍRÓI KÉSZSÉG
nyelvi kifejezőkészség; szókincs; érthetőség; humor
Megjegyzés: a helyesírási hibák nincsenek jó hatással a zsűrire!

TÖRTÉNETFEJLŐDÉS
fordulatosság; izgalom; csattanó

A zsűri tagjai: Fenyő Gábor, az Unokák és nagyszülők c. hangversenysorozat szerkesztője, Seidl Dénes trombitaművész és műsorvezető, Dénes-Worowski Marcell karmester és nagybőgőművész, Gyivicsán György harsonaművész és pedagógus.

Mit lehet nyerni?
Korcsoportonként a három legjobbnak ítélt pályaművet díjazzuk.
I. helyezett: 60.000 (hatvanezer) Ft összegű díj
II. helyezett: 40.000 (negyvenezer) Ft összegű díj
III. helyezett: 20.000 (húszezer) Ft összegű díj

A díj elsősorban tárgyjutalom, de a szervező döntése szerint a díj értékének összeghatáráig kiegészíthető vagy helyettesíthető vásárlási- vagy ajándékutalvánnyal is.

Minden pályamű, amelyet a szakmai zsűri közlésre alkalmas színvonalúnak talál, megjelenési lehetőséget kap a Zenekar 2021. december 11-i ifjúsági hangversenyének műsorfüzetében. Az 1. korcsoportban indulók garantált nyereménye a Zenekar Zene-Tér-Kép Játszókönyve, ezen felül minden pályázó meghívást kap a 2022. március 19-i ifjúsági hangversenyre, ezen felül elismerésben, valamint apró meglepetésben részesül, amely a 2021. december 11-i hangversenyen kerül átadásra.

A szervező fenntartja a jogot megosztott díjak odaítélésére, továbbá arra, hogy indokolt esetben ne osszon ki minden díjat.
A díjazottakat e-mailben értesítjük, illetve nevüket a Zenekar honlapján közzétesszük.

A meseíró pályázat fontos dátumai:

Mese beérkezésének határideje: 2021. október 22. (péntek) 24:00 óra
Az elbírálás határideje: 2021. november 7.
Nyertesek értesítése: 2021. november 14-ig
A nyertes mesék, illetve azok alapján inspirált koncert időpontja, helyszíne: 2021. december 11. 10:00, Magyar Nemzeti Múzeum Díszterme

Hogyan lehet pályázni?

A pályázatot kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani, azt az office@mavzenekar.hu e-mail címre várjuk. A pályázatot word, a rajzot, illusztrációt (ha van) pdf, jpg vagy png kiterjesztésű fájlként kell mellékelni. A pályázathoz a kitöltött pályázati adatlapot is csatolni kell! Kézírásos/szkennelt pályázatot nem fogadunk el. Ha a pályázó még nem tud word dokumentumot készíteni, kérje a szülő vagy pedagógus segítségét.

A jelentkezési űrlapot és a pályázati lapot a MÁV Szimfonikus Zenekar honlapjáról tudják letölteni.

További információk

Nevezési díj nincs.
A meseíró pályázat benyújtásával a pályázó hozzájárul, hogy ha elismerésben részesül a pályaműve, akkor lemond a jogdíj követeléséről, és a díjazott mesét vagy annak részletét a MÁV Szimfonikusok Zenekari Alapítvány szabadon publikálhatja – nyomtatott vagy elektronikus formában, valamint felolvasással -, illetve felhasználhatja zenei edukációs tevékenységéhez.
Sok sikert és jó munkát kívánunk a pályázóknak!

Forrás: MÁV Szimfonikus Zenekar Sajtó

 

Kapcsolódó cikkünket itt olvashatja.

 

Hozzászólások