Megújult csodás magyar kastélyok – A kezdetek – Az országban sokfelé járva megfigyeltük, hogy szinte minden kisebb-nagyobb településhez tartozik egy-két romos, kevésbé romos vagy éppen valamilyen intézménnyé átalakított kastély. Mindig elszorul a szívünk, amikor látjuk ezeknek a hajdan patinás épületeknek a pusztulását.

magyar kastelyok

Fertődi Eszterházy-kastély (Fotó: Szvitek Péter – Indafotó)

A II. világháború után a kommunista rend építői minden nemesi családra rásütötték a rendszer ellensége bélyeget, nem nézve azt, hogy a települések jóléte, a modern gazdaságok virágzása mind-mind nekik köszönhetőek. A kastélytulajdonosok sokszor egy bőrönddel hagyták el a tulajdonukat, néhányan magyar földön maradtak, fizikai és alkalmi munkával tengették életüket, de a legtöbben elmentek az országból.

A szocialista rendszer vezetői néhány kiemelten szép kastélyt látogathatóvá tettek: a fertődi Eszterházy-kastélyt, a keszthelyi Festetics-kastélyt, a nagycenki Széchenyi-kastélyt és még több kisebb épületet, de a legtöbb kastély, ha csak nem pusztulásra ítélték, valamilyen szociális intézmény lett.

Nagy szó volt, amikor az egyre romosabb állapotba került gödöllői Grassalkovich-kastély felújítási tervei 1980-ban elkezdődtek. A folyamatos munkák a rendszerváltás után is folytatódtak, akkor már Európai Uniós forrásokat is felhasználva. Ma már teljes pompájában látható a kastélyegyüttes, nem csak a hazai közönség, de a hazánkba látogató külföldi turisták első számú célpontja lett.

Forrás: Gödöllői Grassalkovich-kastély

Egy másik kastély szomorú sorsa szintén a II. világháború után kezdődött: az edelényi L’Huillier-Coburg – kastélyé. 2009-ben az Új Széchenyi Terv támogatásával elkezdődtek a munkák, és 2013-ban átadták az Edelényi kastélyszigetet. Ekkorra már kialakult, hogy a felújított épületeknél nem ragaszkodnak a hagyományos kastélybemutatáshoz, hanem valamilyen érdekes koncepció szerint állítják össze a kiállítást.

Ebben a kastélyban a főszerep a megmentett falfestményeké. A vezetés előtt a freskók keletkezésének története elevenedik meg egy rövid film keretében, amelyben Rost Andrea világhírű operaénekesnőnk játssza Forgách Ludmillát, a kastély egykori úrnőjét.

Edelényi Kastélysziget – Forrás: Szállás.hu

Szintén 2009-ben kezdődtek el a pápai Eszterházy-kastély felújítási munkáinak kutatásai. Végül 2015-től látogathatók a gyönyörűen berendezett termek. Ebben a kastélyban úgy maradtak meg az enteriőrök bemutatásánál, hogy fiatal színészek jelenítik meg az Eszterházy család grófi ágának mindennapjait. A vezetés során belecsöppenünk a legkülönfélébb élethelyzetekbe: étkezés, tánc, sakkparti.

magyar kastelyok

Forrás: Pápai Eszterházy-kastély

Ugyancsak az első nagy kastélyfelújítások idején nyílt meg 2016-ban, kétéves munkával a gyulai Almásy-kastély. Eredetileg a környék nemesi családjainak egyik lányörököse, Wenckheim Stefánia Mária grófnő tulajdonában volt a kastély, majd házasság révén kapta a ma is használt nevet. 2021-re a cselédek lakóhelyét, a Stefánia-szárnyat is felújítva adták át.

Ennek a kiállításnak az az érdekessége, hogy a kiszolgáló személyzet munkáján keresztül ismerhetjük meg a kastély mindennapi életét. A honlapon a következőket olvashatjuk: „Mi működtette a kastélyok mindennapjait, kiknek volt köszönhető a pompa, hogy nézett ki a színfalak mögötti világ az arisztokrácia otthonaiban?”

magyar kastelyok

Forrás: Gyulai Almásy-kastély

A cikkben említett magyar kastélyok mindegyikét személyesen is meglátogattam. Érdemes ezekben a zord, őszies téli napokban felkeresni valamelyiket, gyönyörködni a jól megtervezett kiállításokban, válogatni az ajándékboltok szebbnél szebb egyedi kínálatában, és nem utolsó sorban egy csésze kávé és finom sütemény mellett megpihenni. A honlapokon minden információt meg lehet találni.

A következő részben azok közül a magyar kastélyok közül mutatok be néhányat, amelyek már a Nemzeti Kastélyprogram keretein belül újultak meg.

 

Korompai Mónika

 

A szerző korábbi cikke