Nem érdemes májusban a Balatonra menni? Szinte minden zárva van? Nincs olyan program, amiért szívesen útra kelnénk? Ezek a kérdések nem állják meg a helyüket, hiszen az utóbbi hetekben az interneten és a napilapokban is lehetett olvasni arról, hogy mintegy 200 vendéglő, büfé, strand, múzeum, galéria és egyéb szolgáltató nyit ki már május 1-jén, hogy megmutassa, a Balaton már tavasszal is mindenkit vár.


A várható költségekkel kapcsolatosan érdemes felkeresni a www.nyitottbalaton.hu oldalt, hiszen a portál segítségével összeállíthatunk magunknak egy olyan útitervet is, amelynek segítségével párunkkal együtt már 20.000 Ft-ból is megúszhatunk egy hároméjszakás kirándulást. Ha valaki ügyesen tervezi meg utazását, akkor még a busz és vonatköltségeken is sokat spórolhat, mert ebben az időszakban jelentős kedvezményeket adnak a magyar tenger irányába tömegközlekedési eszközöket működtető cégek is.

Aki valamelyik közelebbi településről érkezik, annak még ennyit sem kell fizetni. A honlap szerint részt vehet például az ingyenes parti aerobik órákon és a fantasztikus gyalogtúrákon, amelyeket egyébként is mindig ingyen kínálnak a magyar szállodák. Sok egyéb ingyenes program is várja a kikapcsolódni vágyókat. Ilyen például Balatonföldváron az az oknyomozós kalandtúra, amelynek keretében megismerkedhetünk a város nevezetességeivel, és azt is megtudhatjuk, hogy ki ölte meg Heltai Károlyt

A felsőörsi majális játékos sportvetélkedővel, kutyabemutatóval, játszóházzal, vidámparkkal, társasjáték-sarokkal, zenés délutánnal várja vendégeit, a csapolt sörrel és a virslivel a ’80-as évek hangulatát idézik meg a településen. A fogyókúrázóknak inkább a Siófokról induló Szerelmesek kerékpáros túráját ajánljuk. 

A füredi Keserű Ilona-kiállítást mindenképpen keressék fel a kortárs festészet iránt érdeklődők. Ha valaki a szépirodalom felé kacsintgat, akkor a XXIII. Jókai Napok idején érdemes a városba jönnie. E hagyományos rendezvénysorozattal a Füredhez több szállal kötődő Jókai Mórra emlékeznek, aki itteni villájában írta az Aranyember című regényét. Ezen a napon ne hagyjuk ki a klasszikus Jókai bablevest sem, amelyet számos vendéglőben ünnepi ebédként szolgálnak majd fel.


Egyre több cikk jelenik meg a Balatonról, a szakemberek újabb és újabb kampányokat eszelnek ki, hogy a térségbe csalogassák a vendégeket. „Régi dilemma: azért nem jönnek tavasszal a Balatonhoz, mert nincsenek nyitva a szolgáltatók, vagy fordítva, alig van kereslet ilyenkor a tó iránt, ezért nem éri meg a szolgáltatóknak a nyitva tartás. Úgy gondoltuk, egyszer próbáljuk ki, mi lenne, ha a Balaton-parti infrastruktúra teljes erejével működne már májusban is. Ezért a szövetséghez tartozó 17 balatoni település helyi turisztikai egyesületeit arra kérjük, szervezzék meg, hogy a szolgáltatók nyissanak ki májusban” – olvasható a balatonfured.hu oldalon, ahol az újságíró Hoffmann Henriket, a balatoni regionális TDM-szövetség elnökét kérdezte néhány nappal ezelőtt.

Hasonlóan nyilatkozott a Somogyi Hírlapnak a szövetség alelnöke, Fekete Tamás is, aki szerint a balatoni vendégvárók nem alszanak téli álmot, hanem nagyon is aktívak. Az idén minden korábbinál előbb, már május elsején „nyit” a Balaton, akkor kezdődik ugyanis és május 11-ig tart a regionális TDM-szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. által kezdeményezett Nyitott Balaton akció, melyhez már több mint 320 partner csatlakozott egységes programkínálattal.

Forrás: Arteregó Kft.

2014. április 11.Hozzászólások