Hatalmas szürke kőépületként ismerjük, pedig a Colosseum eredetileg színes volt. Kívül a fehér márványborítástól csillogott, belül pedig a falait a “gladiátorok vérét idéző vörös és az égre és a tengerre emlékeztető azúrkék” színűre festették.

Az újságoknak nyilatkozó régészek rendkívüli felfedezésről számoltak be. Az első században megnyitott amfiteátrum harmadik emeletén, azon az egykori szolgálati folyosón, melyet a Colosseum ókori dolgozói használtak, festéknyomokat találtak. Pár négyzetméternyi falfelületről van szó, de a vörös és a kék szín jól kivehető.

A Colosseumot máshol is ez a két szín díszítette: a falakat vörös és fekete travertin kő borította, ezt pedig kék színű azurit ásványt tartalmazó réteg fedte. A kék a feltételezések szerint leginkább a falakon a tengert ábrázoló jelenetekhez kellett.

A régészek a folyosón több “falfirkát” is találtak, amelyet feltehetően a 217-es tűzvész után véstek oda gladiátorok. Babérkoszorúkat, pálmaágakat, nyilakat és kardokat rajzoltak a győzelem reményében.

Az eddig mindig lezárt folyosó restaurálása októberben kezdődött. A turisták előtt nyáron nyitják meg.

Forrás: MTI

2012. január 10.