Liszt Ferenc nem csak zeneszerzőként volt óriás: lételeme volt a jótékonykodás is. Ennek szellemében fogant az ötlet, hogy minden évben jótékonysági hangversennyel emlékezzenek rá, melyen évről évre egy zongoravirtuóz lép fel. A 2013. október 21-i est szólistája Bogányi Gergely, aki a műsor második felében egy általa kevéssé művelt szerepben, zongorakísérőként is bemutatkozik.

A kétrészes előadás során elhangzik Beethoven: Török indulójának Liszt-átdolgozása, majd felcsendül a zeneszerző Faust-, Don Giovanni– és Rigoletto-parafrázisa, valamint a 3. Petrarca-szonett. A vokális részben Zerlina és Don Giovanni kettőse, a Pezsgő-ária és a Rigoletto-kvartett hallható.

Az est bevételét az Őrzők Alapítvány – mely a nagy múltú Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa – daganatos gyermekek gyógyítására fordítja. Az alapítvány 2012-ben az Operával közös szervezésben indította útjára e nagyszabású kezdeményezést, amelynek mottója: „Legyünk mindannyian gyógyítók egy napra!”. Ennek jegyében adnak találkát egymásnak a lélek és a test gyógyítói azért, hogy a hangjegyek nyelvén üzenjék a daganatos gyermekeknek: a muzsika értük szól, a Liszt-operaátiratok, a zenei különlegességek értük csendülnek fel.

Az előadáshoz készült beharangozó videót ide kattintva lehet elérni.

Az est részletes műsora

Magyar Állami Operaház

2013. október 17.

Hozzászólások