Idén  2016. november 11. és 2017. január 1. között várja az érdeklődőket a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren. A rendezvényt évek óta Európa 10 legszebb vására közé sorolják.

2016_karacsony1

Forrás: www.budapestinfo.hu

 

Miben egyedi a Vörösmarty téri vásár?

Abban, hogy szakmai zsűri választja ki azokat a magas minőségű termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, legyen szó kézműves termékekről, ajándéktárgyakról, vagy trendi és kifinomult gasztronómiai különlegességekről, kulturális programokról.

Itt az ajándéknak szánt kézműves termékeket maguk a kézművesek árusítják. Így nemcsak a portéka kerül a vevőhöz, hanem az alkotó személyiségéből is egy darab. Egy készítői mosoly, illetve a vásárfia valódi ismerete – a bizalom és a személyre szabott ajándék jóleső érzése – az a plusz, ami a Vörösmarty téri vásárban az ajándékokhoz jár.

Gasztrokínálat

A tér közepére épített 1200 négyzetméteres terasz – a finomság terasza – ad helyet a melegkonyhás vendéglátó pavilonoknak, átláthatóbbá, szellősebbé téve a teret.
A hagyományos és újragondolt karácsonyi ételek és italok: a szálkamentes halászlé, faszénen sült pisztráng, egész malac sütve, kacsazsírban pirított sütőtök csípős tökmaggal, és lúdmáj kolbász is szerepel a vásár étlapján. Illatos kürtőskalács és sült gesztenye, kézműves édességek, csokoládé, marcipán, flódni, bejgli, és rétes is kapható majd a forgatagban. Az illatos adventi italok széles választéka is várja a nézelődőket: lesz málnapálinkás puncs, krampampuli, illatozó forralt bor, vagy akár meleg meggyes sör is.

2016_karacsony5

Sajtótájékoztató az Adventi és Karácsonyi Vásárról (Fotó: Kiss Adrienn, www.budapestinfo.hu)

 

A vásár ideje alatt a közönséget csaknem 160 nívós program várja. A színpadon népzenei, jazz, crossover, alternatív, blues, soul koncertek váltják egymást hétköznaponként és hétvégén egyaránt. Idén a vásár zenei programkínálatának kialakításában a Cziffra György Fesztivál partnerként működik közre.
A gyerekeket szombat-vasárnap bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal szórakoztatják a színpadon, a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak, illetve a térre kilátogató családoknak kínálnak kikapcsolódási lehetőséget.

Idei újdonság a titkos kívánságok kuckója és a könyvgyűjtés

Új lesz a vásárban egy karácsonyfát formáló, fából készült installáció, amely titkos kuckóként várja a gyerekeket, akik titkos kívánságaikat is elküldhetik itt az angyaloknak.

Könyvgyűjtés

Idén először a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ könyvgyűjtést szervez rászoruló fővárosi szociális intézmények részére. A BFTK a vásár ideje alatt minden héten átadja az azon a héten összegyűlt könyvcsomagot az adott intézmény lakóinak, akiket a vásár vendéglátósainak felajánlásának köszönhetően vendégül is lát egy ebédre a Vörösmarty téren a finomságok teraszán.

2016_karacsony4

Forrás: www.budapestinfo.hu

 

Karitatív

A hagyományokhoz híven, az idén hat héten át tartó kézműves vásárra nyolc karitatív szervezetet hívtak meg a szervezők. Hetente egy-egy segélyszervezet mutatkozik majd be és gyűjthet adományokat.  (Felkért intézmények: Magyar Református Egyház Szeretetszolgálati Iroda, Baptista Szeretetszolgálat, Zonta Club Budapest City Közhasznú Egyesület, Katolikus Karitász, Rotary Club Budapest, Oltalom Karitatív Egyesület, Vizsolyi Biblianyomató Műhely, “Összefogás a Magyar Családokért, Országos Egyesület”).
Az adventi időszakban angyali kórus és gyertyagyújtás várja a látogatókat vasárnaponként az óriás adventi koszorúnál.

A nyitott műhely keretében a helyszínre telepített hagyományos kovácsműhelyben a kovácsmesterség kulisszatitkaiba avatják be a közönséget.

Újdonság, hogy a Belföldi Budapest Card tulajdonosai a MÁV járatain kedvezményesen utazhatnak Budapestre, és vehetnek igénybe számtalan kedvezményt a fővárosban.

Forrás: BFTK Nonprofit Kft.

Fotó: Kiss Adrienn/ budapestinfo.hu

Hozzászólások