A Bács-Kiskun Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Társulat sajtótájékoztatót tartott hétfőn a Tudomány és Technika Házában. A vendéglátók beszéltek terveikről, valamint a november 17-18-án megrendezendő Magyar Tudomány Ünnepe programjairól.

 

kriston-kraszko

Dr. Kriston Vízi József és dr. Kraszkó Károly

2016. november 17-én és 18-án rendezik meg a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvényt, melynek megnyitója november 17-én 15.00 órakor kezdődik a Tudomány és Technika Házában Kecskeméten. A sajtótájékoztatón dr. Kraszkó Károly, a TIT Bács-Kiskun megyei elnöke, dr. Kriston Vízi József, a TIT Kulturális Örökség Szakosztály elnöke, és Szabics István TIT megyei igazgató nem csak a programokat ismertette, de beszélt az ünnepi rendezvényhez kapcsolódó alapítási évfordulókról is, és érdekes bejelentést tettek névadásokról is.

November 17-től új neve lesz a HÁZ-nak! A Tudomány és Technika Háza új neve: TUDOMÁNY ÉS MŰVÉSZETEK HÁZA lesz.

Ennek az az oka, hogy a nevében szereplő TECHNIKA szó már régóta nem fedi az épületben zajló rendezvényeket, tevékenységeket. Évek folyamán az intézmény teljesen eltávolodott a technikai jellegű programoktól, és a kultúra, a művészetek szerepe lett domináns. Elég csak Michelangelo szobormásolataira vagy az itt rendezett kiállításokra gondolni. A jövőben szeretnék az épületet múzeumként is használni és kulturális élettel megtölteni. Hiszen van egy nagy terme és egy kisebb is, ahol rendezvényeket lehetne szervezni, mert minden adottság megvan hozzá. Nagy kiállítóterek is rendelkezésre állnak kiállítások rendezéséhez.

 

szabics-istvan

Szabics István, a TIT megyei igazgatója

A két nagy teremnek is névadója lesz csütörtökön. Az egyik Kerényi József építész nevét viseli majd, a másik pedig Öveges József professzorét.

 

Kerényi József Péter (Kispest, 1939. november 27. – 2016. március 10.) Kossuth-díjas magyar építész, egyetemi tanár. Tanulmányait 1958-1963 között a BME Építész karán végezte. 1963-64-ben az OMF mérnöke, majd 1964-84 között a Bács-Kiskun Megyei Tervező Vállalat (BÁCSTERV) tervezője, később főépítésze volt. Nevéhez fűződik a Kodály Intézet megvalósulása 1973-ban a volt ferences kolostorépületben. Munkájának köszönhető, hogy ma a Tudomány és Technika Háza megvalósult a volt Zsinagógában, megtartva az épület eredeti arculatát. Ő mentette meg a „Szalagház” mögötti Bánó házat, mely ma a Magyar Naiv Művészetek Múzeumaként működik. Jelentős eredményeként tekinthető a Széchenyi és az aradi vértanúk tiszteletére kialakított park is.

 

 

 

tudomany-es-technika-haza

 

 

 

Öveges József (Páka, 1895. november 10. – Budapest, 1979. szeptember 4.) piarista szerzetes, pap, tanár. Öveges József az 1948-ban alapított Kossuth-díj első kitüntetettjei közé tartozott. A természettudomány népszerűsítésének egyik legkiemelkedőbb alakjaként nagyon sokat tett a tudományos igényű ismeretterjesztés területén, többek között a Tudományos Ismeretterjesztő Társulaton (TIT) keresztül, amelyben több mint harminc éven át az országos elnökség tagja volt.

 

A TIT vezetőinek fő törekvése tehát, hogy Kecskemét lakói újra felfedezzék és élettel töltsék meg ezt a csodálatos épületet, hiszen minden adottsága megvan  ehhez a leendő Tudomány és Művészetek Házának.

 

A kétnapos rendezvény programját ITT olvashatjuk.

 

Weninger Endréné Erzsébet