Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány cukorbeteg óvodásokat látott vendégül a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztes cukrászainak közreműködésével a Nemzetközi Diabétesz Világnap alkalmából a Radisson Blu Béke Hotelben.

egycsepp1
A „szakértő gyerekzsűri” megkóstolta és le is pontozta az 5 győztes torta mindegyikét, valamint az idei különdíjas finomságokat. Ezzel a jótékonysági eseménnyel kezdődött az Alapítvány kéthetes programsorozata, melynek legnagyobb ingyenes családi rendezvénye az Egy Csepp Világnap lesz november 27-én, a BOK (SYMA) Csarnokban.

November a diabétesz hónapja. Magyarországon jelenleg 772 ezer regisztrált diabéteszes él, és vélhetően ugyanennyien vannak, akik nem tudnak arról, hogy cukorbetegek. 2001. óta 70 százalékkal nőtt az ismert cukorbetegek száma hazánkban. A Nemzetközi Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünnepeljük. Ezen a napon született Frederick Banting, akinek Charles Best-tel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez.

tortakostolas1

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány, Magyarország egyik legjelentősebb, a cukorbetegség megelőzéséért és korai felismeréséért küzdő, nonprofit szervezete két héten át a világnaphoz kapcsolódóan szervezi programjait, mely hétfőn egy jótékonysági programmal indult. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny 5 éves történetének legjobb cukrászai az idei különdíjasokkal kiegészülve cukorbeteg gyerekeket vendégeltek meg a budapesti Radisson Blu Béke Hotel Zsolnay termében. A cukrász szakma képviselői először lehettek részesei a „gyerekzsűri” értékelésének.

A kicsik egyetértettek abban, hogy valamennyi torta finom és szép, ez viszont meg is nehezítette a döntésüket. A kóstolási szempontokat szakmai partnerünk, a Zsolnay Kávéház és a szálloda cukrászmestere, Bechmann György ismertette meg velük, aki maga is egyedülálló süteménykínálatot alkotott meg a hozzáadott cukor nélkül készült, laktóz- és búzaliszt mentes édességeivel. Végül az önfeledt kóstolgatás után nem hirdettek győztest, de egy-egy maguk által készített rajzzal megajándékozták a torták alkotóit.

egycsepp2

A rendezvényen Erős Antónia, az alapítvány létrehozója bejelentette, a Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan már elindult a Magyarország Cukormentes Tortája 2017-es verseny is, melyre január 31-ig várja a cukrászok nevezéseit a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestület. A kiírás elérhető a www.egycseppfigyelem.hu és a www.cukraszat.net oldalakon. A versenyre hozzáadott cukrot nem tartalmazó tortákkal lehet jelentkezni.

Az alapítvány november 27-én rendezi a BOK (korábbi nevén SYMA) Csarnokban ingyenes családi egészségnapját, az Egy Csepp Világnapot, melynek főtámogatója a Dcont® vércukormérő készülékeket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. A támogató MetLife biztosító társaság munkatársai önkéntesként is szerepet vállalnak a rendezvény lebonyolításában.

Egész nap ingyenes szűrésekre lesz lehetőség, és vonzó programnak ígérkeznek a gyermekfoglalkozások, ugrálóvárak, az Egészségpiac kóstolói, de a Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztesét, az „Áfonya hercegnő tortáját” is megkóstolhatják az érdeklődők.

tortakostolas2

A színpadon népszerű fellépők váltják egymást: többek közt az idei X-Faktor versenyzői és mentorai, Járai Márk (Halott Pénz), Zséda, a Hungary’s Got Talent című műsorban feltűnt Talamba Ütőegyüttes, a Kiskalász zenekar, a Barátok közt szereplői, továbbá a meglepetés-vendég az ország egyik kedvenc együttese lesz.

A műsorvezetők Erős Antónia, Pataki Zita, Barabás Éva, Szellő István és D. Tóth András, nem csak a programok ismertetésében vállalnak szerepet, de értékes nyereményeket is kisorsolnak a látogatók között. A fődíj egy két főre szóló repülős, nyugat-krétai nyaralás az IBUSZ felajánlásából. A szokásos diabétesz séta 15 órakor indul Erős Antónia vezetésével.

A már hagyományos Cseppont Patikahetek újdonsága, hogy idén az akció időtartama két hét. Ennek keretében november 14-27. között a patikákban jelképes összegért elérhető vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett 27%-os mérőeszköz és 5%-os tesztcsík akció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban.

Javában zajlik „Egy csepp wellness, egy csepp segítség” néven a Szállásvadász.hu jótékonysági kampánya: november 30-ig minden foglalás után 300 Ft-tal támogatják az Egy Csepp Figyelem Alapítvány munkáját.

Hozzászólások