Hosszú telet jósolnak az állatkerti barnamedvék. Ez a hivatalos eredménye a ma délelőtti medveárnyék észlelésnek. Mindazonáltal előfordult már, hogy a medvék tévedtek. A hétfőn lezáruló háromnapos Mackófesztivál ideje alatt több mint háromezer gyermek látogatta meg díjmentesen az Állatkertet.

barnamedve1

Hétfőn délelőtt került sor a hagyományos medveárnyék észlelésre a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseményre több száz óvodás és kisiskolás volt kíváncsi, s a médiumok is jelentős számban képviseltették magukat. Vali és Defoe, a két szíriai barnamedve pontban 11 órakor cammogott elő a Nagyszikla belsejében lévő barlangból a kifutóba. Mivel a reggeli borult idő után már délelőtt kisütött a nap, a medvék az árnyékukat is egyből meglátták, még ha az kezdetben nem is volt igazán éles. Mindenesetre volt árnyékuk az állatoknak, márpedig ez a népi időjóslás hagyományai szerint arra enged következtetni, hogy hosszan elhúzódó tél várható.

A medvék árnyékával kapcsolatos hagyomány abból az időből ered, amikor még nem voltak meteorológiai előrejelzések. A népi időjóslás rövid időszakokra egyes emberek időjárás-változásra való érzékenysége alapján tudta megjósolni az időjárás alakulását, ha azonban egy hosszabb időszak időjárására voltak kíváncsiak, egy-egy jeles nap időjárásából indultak ki. Például decemberben Luca napjától 12 napon át figyelték az időjárást, mert úgy tartották, hogy ez alapján meg lehet mondani a következő év hónapjainak jellemző időjárását is.

 

medvebocs

Medárd napjának csapadékossága alapján pedig a nyár esős vagy aszályos voltát próbálták megjósolni. A február másodikához, Gyertyaszentelő Boldogasszony napjához kötődő időjárási tapasztalatokat a néphagyomány összekapcsolta azzal a megfigyeléssel, hogy a télen kevéssé aktív barnamedvék nyomaival február elejétől ismét viszonylag gyakran lehetett találkozni. Ezért tartja úgy a népi időjóslás, hogy február másodikán a barlangjából előmerészkedő medve árnyékát kell figyelni.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben minden évben megszervezik a medveárnyék észlelést, így arra vonatkozóan is van statisztika, hogy az előrejelzésnek ez a módja mennyire megbízható. Tavaly például elég sikeresen jósoltak a medvék, de a 2013-as évről ez már nem mondható el. Akkor ugyanis a medvéknek nem volt árnyékuk, azaz rövid télnek kellett volna lennie, a valóságban viszont március közepén még jelentős mennyiségű hó hullott.

 

Szíriai barnamedve

Szíriai barnamedve

 

A medveárnyék észlelés is része volt a szombat óta tartó háromnapos Mackófesztiválnak. Ezt a rendezvényt hetedik alkalommal tartotta meg az Állatkert, sok látnivalóval és programmal, valamint belépési kedvezményekkel.

Forrás: Fővárosi Állat-és Növénykert

Fotók: Wikipédia

Hozzászólások