Kecskeméten a jövő hét derekától épül, majd november 24. és 29. között a korábban igen kedvelt Vasútpark néhány éve felújított sétányán lesz ingyenesen látogatható mindenki számára az eddig már hazánk több nagyvárosában is nagy érdeklődés övezte rendhagyó történelmi panoráma egy gömbsátorban, – kívül s belül izgalmas látványelemek és tárgyak segítségével.

A képen a Magyar Nemzeti Múzeum gömbsátra Székesfehérvár belvárosában. MTI Fotó / Nagy Lajos

A 18 méter átmérőjű félgömb alakú sátorban a látogatók nem egy hagyományos kiállításba lépnek be, hanem amennyire lehet, itt át is érezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. A Magyar Nemzeti Múzeum által gondozott, az I. világháború korát idéző történeti vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható vagy csupán digitális eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt, érzelmileg is megérintve lehet megismerni a korszakot, amibe a közemberek kerültek a háború éveiben.

A példaszerű kormányzati és közgyűjteményi összefogás szakmai munkatársa: Dr. Végh Katalin, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgató-helyettese, míg az eredeti tárgyi anyagok egy részét a neves keceli gyűjtő, Polgár Zoltán kölcsönözte.

A kiállítást 2017. november 24-én 14 órakor KRUCSAINÉ HERTER Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára nyitja meg. Köszöntőt mond SZEMEREYNÉ PATAKI Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere és VARGA Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A megnyitón közreműködnek: Szlotta Judit, a Kossuth Rádió bemondója; Berec Péter, klasszikus harmonikaművész; †Cseh Tamás.

 

 (A képen a Magyar Nemzeti Múzeum gömbsátra Székesfehérvár belvárosában. Forrás: MTI Fotó / Nagy Lajos)

Hozzászólások