A Duna-Tisza Közi Hátság Vízpótlásáért Egyesület a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával karöltve 2017. november 23-án 09.00 órai kezdettel konferenciát szervez, melynek témája: A Homokhátság jövője: sivatag vagy korszerű vízgazdálkodás?

A rendezvény fővédnöke Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét Megyei Jogú Város polgármestere. Helyszín: Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Platter János konferencia terem – 6000 Kecskemét, Árpád krt. 4. földszint.

A konferencia előadói:

Prof. Dr. Rakonczai János Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék, MTA doktora, a SZAB Föld- és Környezettudományi Szakbizottság elnöke
Előadásának témája: A Homokhátság hidrogeológiai állapota, helyzete, továbbá a klímaváltozásnak a talajvíz készletekre gyakorolt hatása.

Dr. Balatonyi László Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar egyetemi adjunktus
Előadásának témája: A vízügyi tudomány válaszai a homokhátsági vízhiány kérdéseire.

Sütő Vilmos BÁCSVÍZ Zrt. csatornaszolgáltatási főmérnök, csapadékvíz- és szennyvíziszap-hasznosítási szakértő és Padra István BÁCSVÍZ Zrt. komposztálási üzemvezető, talaj és növényvédelmi szakmérnök, mezőgazdasági és erdészeti tápanyag utánpótlási szakértő (előadás megosztva).
Előadásuk témája: A szennyvízöntözés, a csapadékvíz gazdálkodás megreformálása Magyarországon, a szennyvíziszap és szennyvíziszap-komposzt hasznosítási lehetősége a mezőgazdaságban és az erdészetben.

Kolossváry Gábor Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezető
Előadásának témája: A homokhátsági vízpótlás műszaki-technológiai lehetőségei.

Kökény Attila Kakasszéki Biogazdálkodási Kft. cégvezető, szakértő
Előadásának témája: „Szója a sivatagban” – A talajmegújító technológiákra épülő termesztés előnyei, víz és tápanyagmegtakarítása, hogyan lehet 300 mm csapadékkal szóját termeszteni a homokon?

Dr. Iványosi-Szabó András geológus, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott igazgatója
Előadásának témája: A vízháztartás és a természeti környezet változásának összefüggései a Homokhátságon.

Kardos Máté Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszék
Előadásának témája: Honnan hova vezet a Duna-Tisza csatorna? A Duna – Tisza csatorna történelme. Integrált Hidrológiai számítógépes Modellek (IHM), különös tekintettel a BME VKKT által fejlesztetett WateRisk IHM-re. A Duna-Tisza csatorna néhány változatának modellezése a WateRisk IHM-mel.

 

A konferencia nyilvános és ingyenes, a szervezők minden érdeklődőt szívesen látnak.

 

 

 

Hozzászólások