A Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából országszerte rendhagyó tanítási napot szervez 2020. május 18-ára a Mozaik Múzeumtúra a felső tagozatos általános iskolások számára.

mozaik muzeumtura

A kép illusztráció (forrás: Ecolife Magazin)

A DEMÓ névre hallgató program virtuális élményekkel, játékos tanulással szólítja meg az 5-8. osztályos tanulókat, egy digitális órarend, vidám edukációs applikációk, filmek, videók felhasználásával. A virtuális esemény fő célja, hogy népszerűsítse a múzeumpedagógia újdonságait, innovációit. Megmutatja, hogy a múzeumok hogyan tudják segíteni az oktatás mindennapjait. A programban közel húsz múzeum vesz részt, köztük a Kecskeméti Katona József Múzeum is.

Számos izgalmas és exkluzív program vár a regisztráló diákokra. Többek között Balatoni József, alias Jocó bácsi rendhagyó interaktív vetélkedője, a Pákozdi Katonai Emlékpark huszárságról szóló filmje. A Leskowsky Hangszergyűjtemény kecskeméti bejelentkezésében pedig állatokból készült hangszereket mutat be. Szolnokról a REPTÁR jelentkezik különleges repülőgépekkel, a Természettudományi Múzeum az állatvilágba kalauzol el minket. A Petőfi Irodalmi Múzeum virtuális múzeumi túrát kínál, megidézve Arany János életrajzát, érdekességeket.

Balatonfüredről kapcsoljuk a Zsidó Kiválóságok Házát, ahol 132 neves tudós életébe, találmányaiba nézhetünk bele. A Magyar Nemzeti Múzeummal a magyar lovagrendek világába cseppenhetünk bele, míg az érdi Magyar Földrajzi Múzeum 3 D-s virtuális múzeumi túráját kínálja megtekintésre. Az ország egyik legdélebbi pontjáról, Siklósról egy vidám, történelmi kalandozásokban és információkban gazdag videóklippet és bejelentkezést élhetünk át a várkapitány és udvartartása részvételével.

mozaik muzeumtura

A kép csak illusztráció

A Kecskeméti Katona József Múzeum Rodolfo bűvésztrükkjeit hozza el többféle formában és módon, a Bajor Gizi Színészmúzeum jóvoltából pedig beleshetünk a kulisszák mögé.

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum azt mutatja meg a diákoknak, hogyan készítsenek Camera Obscurát a saját szobájukban, míg a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum az irodalmi kávéházak korát idézi meg.

A Néprajzi Múzeum „Múzeum a karanténban” című sorozatuk epizódjaival jelentkezik, a Déri Múzeum a gyógyítás és patikusság témakörét járja körbe online feladatokkal.

A fentieken kívül online feladványokkal és különleges játékokkal vesz részt a Laczkó Dezső Múzeum, a Budapesti Történeti Múzeum, a Ferenczy Múzeumi Centrum, a Herman Ottó Múzeum, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum, valamint a Ludwig Múzeum is.

 

Regisztrálni itt lehet

Facebook esemény: DEMÓ – Digitális Edukációs Múzeumi Órák
További részletek a DEMÓ Nap-ról és a Mozaik Múzeumtúráról:
WEB
Facebook
Instragram
Youtube

 

forrás: Katona József Múzeum – Kommunikáció

Korábbi kapcsolódó cikkünk:

Mozaik Múzeumtúra Roadshow – Kecskemét, 2016. szeptember 16.

 

 

Hozzászólások