Szeptember 9-én a Cifrapalotában sajtótájékoztatón mutatták be a kecskeméti muzeológusok a gazdag programot, mellyel az idei Mozaik Múzeumtúra Roadshow-ra készülnek. Az országos rendezvény első állomása Kecskemét lesz 2016. szeptember 16-án, pénteken.

mozaiktura012

 

Dr. Kriston Vízi József muzeológus bemutatta a résztvevőket, majd dr. Rosta Szabolcsnak, a Kecskeméti Katona József Múzeum igazgatójának köszöntője következett. Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója a Mozaik Múzeumtúra Matricagyűjtő játékról beszélt, ill. röviden bemutatta a projektet. Idén hat helyszínre jut el a Roadshow, jövő tavasszal pedig további városok kapcsolódnak majd be a kezdeményezésbe. A Múzeumtúra célja a múzeumok népszerűsítése, élményszerűvé tétele.

A kecskeméti múzeumok színes körképet adnak a város kulturális életéről: Kiállítás, festészet, irodalom, zene lesz a repertoárjukon.

 

mozaik-plakat01

 

A Bozsó Gyűjtemény szeptember 16-án megvalósuló programjait Kovács Ágnes múzeumpedagógus ismertette, melynek a „Koraesti száguldás az érzékek birodalmában”címet adták. A látogatók érzékszervei Bardócz Lajos festőművész képeit, sámánzenét és különböző illatokat élvezhetnek. 18.00 órától a Resti Kornél zenél majd, 19.00 órára pedig kulturális kvízen mérhetik össze tudásukat a látogatók. Erre szerdáig várják a 2-4 fős csoportok jelentkezését.

A Cifrapalota programjait Bencsik Orsolya kulturális programszervező ismertette. Többek között szecessziós papírbaba készítés, kvízjáték, PaintCoctail és énekelt-verses est várja a hallgatóságot.

Szilágyi Áron, a Lesmozaiktura09kowsky Hangszergyűjtemény vezetője játékos tárlatvezetést ígért, valamint azt, hogy sok érdekes, még ki nem állított hangszert láthatnak, megfoghatnak, megszólaltathatnak. Ízelítőül hozott is magával egyet, amelyet meg is fújt.

Az Orvos- és Gyógyszerészettörténeti Gyűjtemény délelőtt tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket, különösen a diákokat. Mészáros Ágnes főmuzeológus elmesélte, hogy 15.00 órától Kemendi Ágnes karmelita vizet készít majd a jelenlévőknek citromfű, citrom, koriandermag, angyalgyökér, fahéj, szegfűszeg és szerecsendió felhasználásával. Sok nyavalyára jó, például a memória romlását is megakadályozza! Az elkészült vízből egy fiolával mindenki hazavihet majd.

A Ráday Múzeumban ötvöstechnikai bemutató, múzeumi madárles és rendhagyó irodalomóra is várja a kikapcsolódni vágyókat. Szilasi László szegedi kortárs író, egyetemi oktató legújabb kötetének, A harmadik híd című műnek a bemutatására és dedikálására is lehetőség lesz majd. Végül a Bella Banda együttes lép fel – mondotta Mikulás Kata múzeumpedagógus.

 

szorolap01

 

Kalmár Ágnes, a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely osztályvezetője és főmuzeológusa elmondta, a nap egyik legfontosabb eseménye a 16.00 órakor kezdődő beszélgetés, ahol Buda Ferenc Kossuth-díjas költővel beszélgetnek. Gyermekkoráról és életének főbb állomásairól mesél majd. A Játékmúzeum Buda Ferenc Doromboló című kötetére építi a programokat.

 

 

 

Hozzászólások