Az európai életérzés iránt fogékony fiataloknak és a magyar műveltség szerelmeseinek legkedvesebb fesztiválja a Bálint napi Balassi-fesztivál.

Portrait_of_Bálint_Balassi_17._c.

Balassi Bálint maga is szerelmes típusú ember volt, de nemcsak a gyengébbik nem iránt lobbant szerelemre, hanem hazája iránt érzett szeretetének is számtalan verse adta tanújelét.

Az idei fesztivál alcíme: Balassi, az édes haza versbe foglalója.

A honszeretet poétájának felidézésére a Gellért Szálló gobelintermében, 2015. február 13. és 15. közt sorra kerülő zenés irodalmi esteken azokat a Balassi-verseket jelenítik majd meg, amelyekben Balassi a magyar szülőföldhöz való ragaszkodásáról ír.

Január 26-án, Hódmezővásárhelyen, a Szentháromság templomban tartották az idei Balassi-misét.

Ezen az istentiszteleten Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök áldotta meg azt a két szablyát, amelyet irodalmi díjként adnak át idén is, Bálint napján. Ezt az elismerést 1996-ban Molnár Pál újságíró hívta létre.
balassikard_550x366

A középkori mintára formázott végvári szablyákat Fazekas József bonyhádi kardkovács, a díjjal járó okleveleket pedig Vincze László szentendrei nyomdász készíti évről évre.

A Herendi Porcelánmanufaktúra egy-egy Balassi-szoborral is megajándékozza a költőket.
Az irodalmi elismeréseket hagyományosan tehát február 14-én, Bálint napján adják át a budai Gellért Szálló gobelintermében.

240px-Kiss-Anna2

Az egyik díjazott: Kiss Anna – József Attila-díjas költőnő

 

Az egyik díjazott Kiss Anna, József Attila-díjas költőnő, míg a másik elismerésre váró alkotó egy oszét műfordító, Muzafer Dzaszohov, aki számos magyar költeményt, közöttük Balassi verseit is oszétra, a jászok rokonainak nyelvére fordította.

A Balassi-fesztivál honlapja

Antalffy Yvette