Ha meg akarjuk ismerni egy ország, egy város életét, a lehető legjobb minél közelebb kerülni az emberekhez, szinte elmerülni a tömegben, s velük együtt csak úgy létezni. Megízlelni a helyi gasztronómiát, elmenni egy piacra, leülni egy kávézó teraszára és csak figyelni az embereket. Felülni egy buszra, metróra, vonatra, betérni a helyi kisboltokba, elsétálni egy parkba, egyszerűen jó elvegyülni a tömegben. Így hát mi is elővettük a kényelmes cipőt, térképet, s birtokba vettük a várost.

Madridban mindez egy élmény volt. Az emberek kint élnek az utcán, állandó, szinte véget nem érő nyüzsgés van, s talán csak a hajnali órák alatt van nyugalom. A nap később kel fel, s később is tér nyugovóra. Azonos időzónában vagyunk ugyan, de az időeltolódás szembeötlően érezhető. A reggeli órákban csendesen ébred a város. 9 óra előtt csak pár üzlet nyit ki. Helyi szokás – nem csak a fővárosban – hogy az emberek kiülnek reggelizni. Churrost vagy frissen pirított pici baguettet olíva olajjal meglocsolva, hámozott paradicsommal, helyi sonkával díszítve, s mindehhez frissen facsart narancslét és kávét szolgálnak fel. Hmmm…..isteni. Azt hiszem, tudnék így élni!

A város színes, emberektől nyüzsgő forgatag. A világ minden részéről élnek itt emberek. Jól megférnek egymással a különböző nemzetek, s pont ettől a másságtól lüktet, él a város. Külön városnegyedek is kialakultak, s ha épp indiai, kínai, arab vagy más különleges konyhára vágyunk, elég csak felpattanni egy metróra, és szinte pillanatok alatt asztalhoz is ülhetünk, no persze legtöbbször (jó időben) kint az utcán. 

Az igazi esti élet munka után kezdődik. Nem meglepő tehát, hogy a pici gyermek (akár babakocsiban is) vagy a nagymami, nagypapi, akár az egész család barátokkal, szomszédokkal kiülnek vacsorázni, beszélgetni, s onnan már csak aludni térnek. Este 10 óra, s megtelnek az utcák emberekkel. Időnként törtem a fejem, hogyan lesz ebből reggel felkelés vagy munka. A délutáni szieszta nem véletlen. Valahol ki kell pihenni az est fáradalmait.

Ami számomra még mindig felfoghatatlan, pedig már korábban is jártam kint, hogy VAN CSALÁDI ÉLET. Van család. Van apuka és anyuka. Léteznek szerepek, mint nő és férfi, s tolerancia egymással és mindenkivel. A családok összefognak, összetartanak. A gyerekek központi helyet foglalnak el a spanyolok mindennapjaiban „Mindent a gyerekekért” jelszóval!

A 6,5 millió lakost számolva, s az állandó, nagy forgalom ellenére is, szinte hihetetlenül tiszta a levegő. Az európai fővárosok közül a legmagasabban fekvő főváros. Köszönhető ez a sok és nagy területen elhelyezkedő parkoknak és persze a 600 m-es tengerszint feletti magasságnak. Nyáron ezért elviselhető a meleg, 

Mielőtt még a magyar viszonyokra gondolnánk, bizton javasolnám mindenki számára a madridi tömegközlekedést. Egy élmény! Kényelmesen, tisztán, gyorsan és viszonylag olcsón utazhatunk bármerre. Vannak 10 alkalomra szóló jegyek, melyek bármilyen tömegközlekedésre felhasználhatóak, a Metró vonalakon is többszöri átszállással. Nagyon könnyű tájékozódni. Egyértelműek a térképek. Akár az interneten is lehet jegyeket rendelni, ha messzebb, a városon kívülre szeretnénk utazni. Csak javasolnám, hogy a gyorsvasúton is érdemes közlekedni, még a repülőgép sem ilyen kényelmes, s 250-nel menni felejthetetlen élmény.
A buszokon külön hely szolgál az idősebbeknek, kismamáknak, biztonsági övvel ellátott gyermekülés van, s a pici csecsemőknek lehajtható fekhely. Ezek a busz közepén találhatóak. Ide ne ülj, mert mindenki tiszteletben tartja e szokást.

S most egy kicsit elkalauzollak, sétálni indulunk a városba. A város középpontjában szinte minden fontosabb látnivaló egy helyen van. Ezért érdemes inkább a tömegközlekedési járműveket és a lábunkat igénybe venni.

Palacio de Comunicaciones – volt főposta épülete

Ha a város központjában jársz, legelőször érdemes felkeresni a főposta épületét, mely még a század elején, 1909-ben épült. Előzetes időpont egyeztetéssel és beléptető kártya igénylése után lehetőséged lesz az épület tetejéről végigcsodálni a várost. Pazar látványban részesülsz.

A “főposta” épület tetejéről a környék összes nevezetessége jól belátható, mint pl. a Plaza de Cibeles szökőkút és tér, valamint a közeli hófedte hegyek.

Az 1911-ben épült Metropolis épülete csillogó, díszes, 30.000 db 24 karátos arany levél díszíti a tetejét. A főposta épületének tetejéről gyönyörűen látható.

Parque del Buen Retiro – a Prado közelében található a gyönyörűséges park. Valamikor királyi park volt, de jelenleg mindenki számára nyitva áll. Madrid egyik legnépszerűbb parkja. Különleges virágok, fák találhatóak benne, s a mesterségesen készített csónakázó is telis tele van evezősökkel. Hétvégeken sokszor kitelepülnek a zenészek, festők, artisták, művészek, akik impozáns előadásokkal szórakoztatják a családokat:

Plaza de Cibeles szökőkút – tér

Madrid legszebb tere. Gyönyörű szökőkútja, szobrai és épületei Madrid szimbólumává tették. A tér mára a Real Madrid focicsapatával is összefonódott, hiszen ha a Real Madrid valamilyen trófeát nyer, mindig itt találkozik a szurkolóival. A tér központjában látható híres szökőkutat 1777 és 1782 között Ventura Rodrigez építette.

S egy pillanatra se feledkezzünk meg a kulináris élvezetekről! Szemet, szájat, orrot kényeztető látványosság az ínyenc turisták piaca. 

Mercado de San Miguel
Csak egy csipetke szendvics, helyi sonkával, sajttal, netán halkülönlegességgel, hozzá finom bor, vagy koktél, egy különleges kávé? Ugye milyen jól hangzik? Elárulom, nem csak hangzásra fantasztikus, egyszerűen kihagyhatatlan. Mindenképpen térj be ide!

A madridi kalandozást folytatjuk. Tarts velem legközelebb is!

A fotókat a lányom, Vajda Dorottya készítette.

Mármarosi Melinda

2013. május 18.

Hozzászólások