Kivételes szépség, megnyugtató atmoszféra – Gyönyörű Tihany! – A november derekán hóbortos előadást tartó vénasszonyok nyara még cinkosan invitált egy késő őszi kirándulásra a Balaton északi partján. Pozitív élményeim feledhetetlen kavalkádja sejlik fel bennem, amikor a Balaton-menti látványosságokról, gyermekkori táborban – vagy más, kirándulásokon szerzett örömteli emlékekről esik szó.

Kétség nem fér hozzá, Tihany Magyarország egyik legszebb fekvésű települése. Hazánkban elsőként, 1952-ben ezen a helyen hoztak létre tájvédelmi körzetet, páratlan kulturális és természeti értékeinek köszönhetően számtalan hazai és külföldi látogatót vonz. Néhanapján jólesik visszatérni erre a múlt viharos évezredeit megélt, különböző népek kultúráját emlékkönyvében őrző, megnyugtató energiákat sugározó helyre. Feltöltődni a káprázatos színekkel, a régóta ismerős, semmihez nem fogható illatokkal, kortyolni egyet a szívet melengető vendégszeretetből.

Tihany számos nevezetessége közül a legismertebb az I. András király korában épített Tihanyi Apátság bencés monostor, melynek 1055-re datált alapítólevele egyik legszámottevőbb, – latin és magyar nyelven íródott és fennmaradt – nyelvemlékünk. A török időkben várként funkcionált, majd a 18. században a renoválásra szoruló apátságot barokk stílusban építették újjá. Napjainkban változatos kulturális programoknak, többek között koncerteknek és kiállításoknak ad otthont.

Az Ófaluban sétálva szülőföldem ajándéka, az UNESCO világörökség listáján 1987-től szereplő nógrádi Hollókő hagyományőrző képei elevenedtek meg előttem. Rusztikus kemencék, a takaros fazekasműhely, gondosan kidolgozott kerámiák, kézműves tárgyak, nagyanyáink korát megidéző tájházak, az itt-ott kifüggesztett önmagát kínáló magyar fűszerpaprika, az ellenállhatatlan marcipánbolt, minden ízlést kiszolgáló vendéglátóegységek, különböző múzeumok, ajándékboltok.

Személyes kedvencem, a tihanyi levendula bármilyen formában méltán világhíres, színvonal és minőség, a Levendula Manufaktura boltja igazi paradicsom az illatok rajongói számára. Nem utolsó sorban nyaranta gyönyörű lila ruhát öltenek a mezők, nem kell Provance-ig utaznunk, hogy igazán széppel találkozzunk. Ráadásul évente van lehetőség szüretre is a meghirdetett „Szedd magad” akció keretein belül.

A település egyedülálló adottsága a tihanyi visszhang, vagyis az „echo”, amely az apátság és a Visszhang-domb között keletkezett. Mostanság leginkább téli időszakokban figyelhető meg a jelenség.

A legendát is ihletett, legtöbbek számára ismerősen csengő „tihanyi kecskekörmök” elnevezés a több millió éve a területen élt kagylók lekoptatott maradványaira, bizarr küllemű földrajzi képződményekre utal.

Sokakat vonzanak a múltba révedő légkörű, mégis a modernkori újításokat felsorakoztató helyek, számomra Tihany épp ilyen. Kivételes szépsége, megnyugtató atmoszférája kedvez az idegenforgalomnak. Ezt a települést évszaktól függetlenül érdemes meglátogatni, majd újra visszatérni. Minden érdeklődő tud számára tetsző értéket találni, valami újat felfedezni, és mindezekre szívesen gondol egyszer vissza.

 

Balogh Bea

 

 

Hozzászólások