“Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám…” (Radnóti Miklós: Nem tudhatom…) Egy balatoni fürdőváros, például Balatonalmádi hangulata teljesen más egy szép télvégi napon, mint  főszezonban, amikor az elsődleges cél a pihenni vágyó embereknek a napfürdőzés, a tóban való lubickolás, úszás, vízibiciklizés, hajókirándulás…

A Balaton környékéhez közel lévő helységekből könnyen el lehet utazni Balatonalmádiba, ami egyik közkedvelt helye a partnak. Balatonalmádi nagy ütemben fejlődő, forgalmas üdülőváros Veszprém megyében, a Balaton észak-keleti öble közelében, az Öreg-hegynek a tóra leereszkedő lejtőjén. Fejlődésében nagy szerepe van a közeli megyeszékhelynek, Veszprémnek. Járási székhely.

Balatonalmádi része Vörösberény (1971 óta), Budatava és Káptalanfüred is. Bővebben ITT olvashatunk róla. Szinte a tavasz közeledtét jelezte az a napsütéses hétköznap, amikor kirándulást tettünk „a magyar tenger”-hez. Tél végén, amikor kicsit szürke minden, felemelő a tó látványa. Valóban mint egy tengerparton, úgy érezheti magát az ember. Most teljes mértékben erre tud fókuszálni az idelátogató, észreveheti például, miként változik a víz színe egy nap leforgása alatt.

Szinte nem lehet betelni a látvánnyal. A kacsák is érzik a jó időt, nagy nyugalomban alszanak, sétálgatnak a parton, nem zavarja őket az ott nézelődő emberek jelenléte. Csak az este közeledtével mennek vissza a vízbe, ahol vidáman úszkálnak hosszabb távokat megtéve. Kacsaetető automata is van a parton, kicsit járjunk utána, milyen az ő életmódjuk. Valóban jó nézegetni, ahogyan bekapják a falatot, de a vízimadarak életmódja és téli túlélés szabályai alapvetően térnek el a klasszikus etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük nem hasznos.

Elsétálunk a hajókikötőhöz is. A komp minden nap közlekedik, 2019. április 20–tól indul a személyhajózás. De elég egy telefonálás, és már kölcsönözhetünk is egy vitorlást, nem kell hozzá engedély, és bevezető leckét vehetünk. Ilyenkor aprólékosabban megnéz az ember mindent, így vehetjük észre Kopár István tengerész tábláját, aki első magyarként innen indult földkörüli útjára Salammbo nevű vitorlásával. A táblát a rajt XX. évfordulójának emlékére 2010-ben állíttatta a Balatonalmádi Honismereti Kör és a család.

A jó idő a horgászoknak is kedvezett, akik nagy nyugalommal figyelték a vizet és a horgászbot rezdülését. Sétánkat tovább folytatva érkezünk a Szent Erzsébet ligethez /Öreg park/, ahol nem mindennapi látványban van részünk. Veszeli Lajos festőművész ötlete alapján valósult meg a Kézfogás – Európa szoborpark. Hazai és európai művészek alkotásait láthatjuk. A jelenleg kiállított műalkotások adományozások útján kerültek a szoborparkba.

A Városház térre érkezve eszünkbe jutnak a régi nyári emlékek, így hiányzik a szökőkút vízsugarainak látványa, hiszen téliesített állapotban készül fel a nyári napokra. Az üzletek, a fagylaltos, az éttermek jó része ugyanúgy várja az idelátgatót, mint a nyári hónapokban. Családok sétálgatnak, jó elfogyasztani egy fagylaltot is a szép napsütésben. Táblák sora hívogatja a vendégeket a Corner Étterembe, éppen torkos csütörtök van, fél áron kapható minden. Egész estéig érkeznek a vendégek, a helyi lakosok és odalátogatók egyaránt. Gyors, udvarias, előzékeny a kiszolgálás. A motorozást kedvelő turistákkal is találkozunk. Egy helyi lakossal beszélgetve megtudjuk, hogyan változtak a telkek és villák árai az elmúlt időszakban.

Hamar eltelik az idő, lassan már beköszönt az este. Még egy utolsó kora esti séta le a parthoz. Az esti félhomályban ismét elsétálunk a Balaton írója, a vörös homokkő talapzaton álló Váth Jánost (Balatonkenese, 1887. március 3. – 1962. április 6. Balatonalmádi) ábrázoló bronz mellszobor mellett, melyet Mihály Gábor szobrászművész készített. Írásainak fő témája a Balaton vidékének múltja és jelene, természeti szépsége és emberi világa. 1937-ben munkáit a Balatoni Szövetség jelentette meg. 1916-ban A nádi farkas című regényével alapozta meg országos hírnevét. Ötvenhárom könyve, mintegy ezer elbeszélése és publikációja közül több külföldön is megjelent.

Lakatos Ilona festménye

Eltelt a nap, az esti fények szinte bearanyozzák a víztükröt. Elcsendesül a város, lassan mindenki nyugovóra tér. A nyári esték forgataga még várat magára, amikor már teljesen más arcát láthatjuk a városnak, a vízpartnak. Nem múlik el nyomtalanul ez a nap, hiszen nem hiába ihlette meg sok alkotónkat hazánknak ez a szép vidéke. A Sóhajok hídjáról a távolba nézve láthatjuk a túlpartot, ködős párás időben csak elképzelhetjük Siófok körvonalait. A Sóhajok hídja több mint hetven éve ott van a Balaton partján.

Megfestve ezt a képet, ha az alkotó rátekint, mindig eszébe jut ennek a szép, tökéletes napnak az emléke.

A Balaton tél végi arcai

 

 

 

Lakatos Ilona (Szöveg, fotók, videó, festmény)

 

 

Hozzászólások