2015. november 13-án, pénteken volt a bemutatója a Macska a forró bádogtetőn című Tennessee Williams drámának a kecskeméti Ruszt József Stúdió Színházban.

 

macska5

Szemenyei János és Trokán Nóra

A szereplők és a darab rendezője, Zsótér Sándor tudták, hogy nagyon híres és átkozottul nehéz darabot állítottak színpadra.  1955-ben Pulitzer-díjjal jutalmazták, 1958-ban Paul Newman és Elizabeth Taylor főszereplésével azonos címmel film is készült belőle. A darabot először a Broadway-en mutatták be 1955-ben. Az előadást Eliah Kazan rendezte. Számtalan magyarországi bemutatója volt az évtizedek során a különböző színházakban.

 

macska4

Nagy Viktor és Szemenyei János

Williams legtöbb írásának témáját problémákban bővelkedő családja szolgáltatta. Karakterei többek között a skizofrénia, az alkoholizmus, a homoszexualitás jegyeit viselik magukon. Valamilyen mértékben a mai életbe is bekúsznak ezek a problémák, és manapság, 60 évvel később már szabadabban lehet beszélni róluk. Tehát nem egy vidám darabra ül be a néző, de tudja, hogy ez is az élet része. Ez ellen lehet lázadni, a problémákat pedig nyíltan megbeszélni. Valamennyien a hazugságok szövevényében élünk, és az igazsággal szembe kell néznünk egy napon – mondja az egyik főszereplő.

 

macska3

Szokolai Péter

A színdarab egy gazdag amerikai déli család életébe enged bepillantást, mely tele van hazugságokkal és képmutatással. Big Daddy, a család feje haldoklik, de családja és orvosai eltitkolják előle a hírt. Abban reménykednek, hogy ha jó színben tüntetik fel magukat előtte, nagyobb részt kaphatnak az örökségből. Brick, Big Daddy fia, a már kiöregedő futballsztár, otthon fekszik bekötözött lábbal, és szinte megállás nélkül iszik. Felesége, a szegény családból származó Maggie kétségbeesetten harcol, hogy megmentse a házasságát, miközben szenved férje közönyösségétől. Brick pedig barátja, Skipper halála miatt depressziós. A darab a férfi homoszexuális hajlamait sugallja, habár az író nyitva hagyja ezt a kérdést.

 

macska2

Csombor Terike, a háttérben Kertész Kata

A darab tehát 60 évvel ezelőtt íródott, és témája a mai korba is beleillik, sajnos. Tény az, hogy a darab nem szorul modernizálásra, a rendező mégis,  valamilyen oknál fogva ezt kétféleképpen is próbálta megtenni. Az egyik a gyakori trágár beszéd, ami talán a szenvedélyt, az undort, a gyűlöletet volt hivatva szítani és bemutatni. Úgy gondolom, hogy a kiváló felkészültségű rendező másképp is érzékeltetni tudta volna a feszültség növekedését a drámában, a katarzis megélésének nem feltétele a mocskos beszéd. Egyébként sem az eredeti angol szövegben, sem a fordításban nem hangzik el káromkodás.

 

macska1

Bognár Gyöngyvér

A másik megkérdőjelezhető rendezői elgondolás szerintem a visszájára sül el. Akkor nevetnek bele a nézők a darabba, amikor éppen a feszültségnek kellene növekednie. A színészek szövegébe garmadával kerülnek magyar helységnevek, még a kecskeméti Malom Centert is emlegetik. Furcsa érzése van az embernek, mert meghasonlik önmagával: egy ízig-vérig amerikai drámában Tiszaújváros, Dunaújváros, Soltvadkert nevét hallja emlegetni, és nem érti, vajon miért. Gondolom, általánosítani akart a rendező, és rámutatni, hogy akár Kecskeméten is lehet ez a földi pokol, de a nézők elég érettek talán ahhoz, hogy ezt Tennesse Williams szavainak is elhiggyék.

 

macska6

Szemenyei János és Trokán Nóra

A darab becsületes, kemény munka gyümölcse. A színészek közül két női szereplőt emelek ki, akik különösen jól játszottak. Az egyikőjük Big Mama szerepében Csombor Teréz művésznő, aki nagyon jól alakítja a férje által gyűlölt butuska feleséget, de a bajban határozottá válik, és harcol szeretett férjéért a gyerekeivel szemben, ezáltal alakja végül méltóságot sugároz. A másik színésznő Bognár Gyöngyvér, aki női finomsággal és agyafúrtsággal szakadatlanul küzd hat gyermekének örökségéért. A pénzsóvár, irigy meny megtestesítőjének szerepében játéka rendkívül hiteles. A többi színésznek is gratulálunk a produkciójához, és további sikeres, egyre sikeresebb előadásokat kívánunk. A nézőknek pedig jó színházi élményt, mert bizonyára sokan kíváncsiak arra, meddig bírja a macska a forró bádogtetőn.

 

Tennessee Williams:
MACSKA A FORRÓ BÁDOGTETŐN
színjáték

Pollit Margit            TROKÁN NÓRA
Brick Pollit            SZEMENYEI JÁNOS
Mae Pollit             BOGNÁR GYÖNGYVÉR
Pollit Ida            CSOMBOR TERÉZ
Dixie Pollit            KERTÉSZ KATA
Robert Pollit        NAGY VIKTOR
Gooper Pollit        SZOKOLAI PÉTER
Dr.            KOVÁCS GYULA
Tooker pásztor        KERTÉSZ KATA

Díszlettervező: Ambrus Mária
Jelmeztervező: Benedek Mari
Fordító: Ambrus Mária, Zsótér Sándor
Dramaturg: Ungár Júlia
Zene: Mátyássy Szabolcs

Súgó: Ba Éva
Ügyelő: Berki Zoltán
Rendezőasszisztens: Vári János

Rendező: ZSÓTÉR SÁNDOR
Helyszín: Ruszt József Stúdió Színház

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások