Könyvajánló a könyvespolról – Hemingway: Akiért a harang szól – Eljött az a remek lehetőség, hogy a szabadban is lehet olvasni. Egyúttal levegőzni, madárdalt hallgatni, s az illatokat „kóstolgatni” a virágdömpingben! Néhány mód kínálja magát: egy szép, zöld tisztáson, akár napozással egybekötve; vízparton; egy kellemes ligetben a padon; az erkélyen/teraszon egy nyugágyban vagy hintaszéken egy napernyő alatt. Nézzenek körül a könyvespolcon! Feltöltődésnek ajánlok egy izgalmas, léleképítő olvasmányt.

hemingway

Ernest Hemingway amerikai író

Hemingway Kubában, Key Westen és az idahói Sun Valley-ben írta meg az Akiért a harang szól című regényét 1939-ben. A Hotel Ambos-Mundos-ban szállt meg, itt dolgozott a kéziraton. A regénnyel 1940 júliusában készült el, és októberben adták ki.

Három típusú karakter jelenik meg benne: a teljesen kitaláltak, vagy akiket valós személyekről mintázott, de voltak valós személyek is. A helyszín a Sierra de Guadarrama hegyei, a cselekmény négy nap és három éjszaka eseményeit öleli fel. Az Akiért a harang szól-t akkor a hónap könyvévé választották. Hónapokon belül félmillió példányban kelt el, Pulitzer-díjra jelölték, Hemingway számára pedig nagy sikert hozott. Az első kiadás 1940. október 21-én jelent meg 75 ezer példányban.

“Az ember nem arra született, hogy legyőzzék” – ez a hemingwayi életmű summája, ez csendül ki ebből a regényéből is. Mégis sokkal több van ebben a történetben. Egyén és közösség sorsának világméretű összefonódása, bátrak és félősek hőssé válása a vállalt feladatban: a köztársaság védelmében.

A történet főleg a főhős, Robert Jordan gondolatain és élményein keresztül bontakozik ki. A karakter Ernest Hemingway saját tapasztalatain alapszik, melyeket a spanyol polgárháborúban szerzett az Észak-amerikai Újságíró Szövetség tudósítójaként. 1937-ben Ernest Hemingway Spanyolországba utazott, hogy a polgárháborúról tudósítson. Az eredmény: minden idők legjobb háborús regénye, amellyel Hemingway a legnagyobb közönségsikerét aratta.

Robert Jordan egy amerikai, aki a Nemzetközi Brigádok tagjaként harcol Francisco Franco fasiszta erői ellen. Tapasztalt dinamitkezelő lévén egy orosz tábornok azzal a feladattal bízta meg, hogy egy helyi gerillacsapat segítségével robbantson fel egy hidat az ellenséges vonalak mögött. Az eldugott hegyi tábor nagy hatást tesz Robert Jordanre. A gerillák táborában Robert Jordan megismerkedik Maríával, egy spanyol lánnyal, akinek a szüleit kivégezték, őt magát pedig megerőszakolták a falangisták még a háború kezdetekor.

hemingway

A gerillacsapat vezetője, Pablo nem akar részt venni az akcióban, amely veszélyeztetné őt és a csapata tagjait. Jordan szerelme María iránt szembekerül kötelességtudatával. Az író a partizáncsapat tagjait árnyaltan mutatja be: El Sordo, az öreg partizánvezér, Pilar, a bölcs, babonás, mindent tudó, hatalmas asszony, az okos, de gyávává silányodott, magát végül mégis megemberelő Pabló stb.: mindnyájan egy nép szabadságharcának eleven emlékművei.

Amikor egy másik gerillacsapatot körbevesznek és megölnek, Pablo elárulja Jordant és ellopja a dinamitok gyújtófejét, hogy megakadályozza a robbantást. Végül Jordan megtalálja a módját, hogy felrobbantsa a dinamitokat, Pablo pedig – látva elszántságát – csatlakozik hozzá. Habár a hidat felrobbantják, lehet, hogy túl későn ahhoz, hogy megakadályozzák az ellenséges csapatok átvonulását.

Jordan alól egy tank kilövi a lovát. Tudva, hogy csak hátráltatná a társait, elbúcsúzik Maríától. Elutasítja egyik társa kegyelemlövését, remélve, hogy sikerül végeznie néhány ellenséges katonával, mielőtt elfognák és kivégeznék. A történet közvetlenül az előtt ér véget, hogy Jordan elhagyná a lesállását. A regény szemléletesen mutatja be a polgárháború brutalitását.

Miért ajánlom újraolvasásra? Mert ebben a regényben 3 szál tartja fogva a figyelmet: Jordan, a főszereplő és Mária szerelme, izgalmas kalandok a hegyek között, utolsónak pedig az életükért harcoló spanyolok tragédiája. A bátorság öncélú törvénye itt értelmet kap: az emberiség ügyének szolgálatát. A végig feszült cselekményvezetés, a műből áradó élet- és szabadságszeretet a regényt mindenki számára vonzó olvasmánnyá teszi.

hemingway

Az Akiért a harang szól című regényben minden megtalálható, amiért Hemingway a halhatatlan írók társaságába emelkedett. A kritikusok mindig is elismerően nyilatkoznak Hemingway stílusáról: annyira szűkszavúan ír, hogy minden mondatnak megvan a saját jelentősége, ám a történet mégis annyira feszültséggel teli, hogy az olvasó egyszerűen nem tudja letenni a könyvet.

“Sose kérdezd, kiért szól a harang; érted szól” – szól a Donne idézet a könyv elején, melynek egyetemes üzenete van: az emberek felelősséggel tartoznak egymásért még a halál árnyékában egy embertelen háborúban is.

Érdemes erre a műre időt szánni! Jó időtöltés lesz!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

Korábbi könyvajánló – Graham Greene “Titkos megbízatás”-a

 

 

Hozzászólások