Henry Graham Greene (Berkhamsted, 1904. október 2. – Vevey, 1991. április 3.) angol író, drámaíró, kritikus. Számtalan novellát, regényt, esszét, kritikát, életrajzot írt. Forgatókönyv és színdarab is fűződik a nevéhez. Művei közül többet meg is filmesítettek. Az 1930-as évekre már széles körben olvasott író volt, az 1940-es években nemzetközileg is ismert lett. Az 1950-es évekre pedig a huszadik század egyik meghatározó irodalmi alakja lett.

graham greene

Írói pályafutása folytatásával viszont Graham Greene és olvasói egyaránt úgy találták, hogy a „szórakoztató” könyvek majdnem olyan magas – sőt néha magasabb – értéket képviselnek, mint az irodalmiak, így később Greene kombinálta e két megközelítést olyan könyveiben, mint Az emberi tényező, Havannai emberünk és A csendes amerikai, A titkos megbízatás.

Amellett, hogy Graham Green sok könyvét megfilmesítették, írt néhány eredeti forgatókönyvet is, amelyek közül A harmadik ember (The Third Man) vált a legismertebbé.

Graham Greene: A titkos megbízatás

A kiváló angol író regényének főhőse, D. – tanár és filológus, a Roland énekek kutatója – morális megfontolásból lesz a titkosszolgálat tagja egy meg nem nevezett európai államban. Börtönök, beomlott házak, bombázórepülők iszonyú emlékét hordja a szívében, és meggyilkolt feleségéét. Hazájában, valahol Európában polgárháború dúl, és D. azért érkezik Angliába – harmadosztályon, egy árva csomag nélkül. Az erőszaktól viszolyog, szinte akaratlanul, kényszerűségből válik hőssé.

Angliába utazik, hogy a szegények ügyét képviselő kormánya számára szenet vásároljon Lord Benditch-től, a szénkartell vezérétől. Hasonló megbízatással érkezik vele egyidőben az ellenfél megbízottja, L. is a szigetországba. L. megvesztegeti D. angliai kapcsolatait és ellopja megbízólevelét, ezért a “szén-lord” és társai L.-el kötnek üzletet. D. azonban már megérkezése pillanatában nagyszerű segítőtársakra talál: egy elkényeztetett angol úrilány, aki éppen a szénkartell leggazdagabb emberének lánya, elvadult bányászgyerekek meg egy fiatal üzletember, aki nagyon angol indokból áll a hajdani egyetemi tanárból űzött vaddá vált D. oldalára.

graham greene

A titkosügynök útját, bár maga sohasem gyilkol, áldozatok sora kíséri. D. végül is Rose segítségével a bányavidékre utazik, s ha nem is sikerül a bányászokat sztrájkra bírni, mégis ő lesz a győztes. Fiatal bányászok egy csoportja dinamittal felrobbantja a legnagyobb aknát… D.-t ekkor már országszerte körözik, de sikerül megmenekülnie, és végül hajóra száll. Ott egy szívet melengető meglepetés éri… De nem lövöm le a poént!

A történet izgalmas, alakjai elevenek – az angol író műve nemcsak kalandregény: irodalmi alkotás is. 1939-ben jelent meg először. Noha a szövegben ennek ellentmondó utalások is vannak, nem nehéz kitalálni, hogy a könyv háttere D. polgárháború dúlta hazája: a francóisták által szorongatott fiatal spanyol köztársaság.

Kedves betűszerető, olvasást kedvelő Montázs-olvasók! Vannak, akik szórakozásból olvasnak, és vannak, akik műveltségüket akarják olvasmányaikkal gyarapítani, de én a harmadik olvasóra gondolok, arra, akinek az olvasás életfunkció és ellenállhatatlan kényszer – csak ez az igazi olvasó – írja Szerb Antal: A világirodalom története c. művének előszavában.

Ez a cikk is sorozatunk egyik darabja, mely olvasásra serkenthet bennünket. Olvassunk hát egy jóízűt!

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

A szerző korábbi írása