,,Mint magadat, úgy munkáld a világot. Tedd teljessé, mi csak tökéletes. Tetteidben túl kell élned halálod, megszületni másként nem érdemes.”  (Horváth Imre)

Kedves Anna, kérlek, mutatkozz be az olvasóknak!

Lőrincz L. Anna vagyok, 60 éves. El sem hiszem, mert a lelkem nem érzem ennyinek. A családunkban második gyermekként láttam meg a napvilágot, és ez sok mindenben meghatározta a gyermekkoromat. A bátyám mindig nagyon fontos volt számomra, mivel késői gyermekként születtem, és szüleimet korán elveszítettem. Fiatalkoromban énekeltem, de ez abbamaradt a felnőtté válás forgatagában. Férjemmel 44 éve vagyunk házasok, a „kislányunk” 43 éves, a „kisfiunk” 38. Unokáim: 20 éves kislány, 10 és 7 éves kisfiúk. A munkám a számítástechnikához és a számvitelhez köt már a kezdetek óta.

 

anna lorinczi4

 

Kitől örökölted a versek szeretetét?

Az irodalom szeretete gyermekkoromtól kísér. Nagyon sok könyvem van, és nagyon sokat olvastam, olvasok manapság is. Én ma is szeretem a könyveket a kezembe venni, érezni az illatukat. 2005-ben regisztráltam a Fullextrára, és akkor kezdtem el írni. Eleinte magam is értelmetlennek éreztem ezt a tevékenységet, a családomról nem is beszélve. Ők úgy tekintettek rám, mint egy veszélytelen tébolyultra, amikor elárultam, mit művelek. Verseket hangulattól függően olvasok. (Kivétel persze a portálon megjelent művek folyamatos olvasása.) A próza az, amelyet közelebb érzek a szívemhez, és talán következetesebben alkalmazom önkifejezésem eszközeként, de érzelmeimet versben is ki szoktam fejezni.

Hogyan lettél a Fullextra portál vezetője? Milyen céllal és elgondolásból?

Véletlen, hogy én lettem, és az is véletlen, hogy így lett. A Fullextrán igaz barátokra találtam, második családommá váltak a portál tagjai. 2007-ben Szebeni Attila, aki a Fullextrát alapította és készítette, elfáradt. Én moderátor voltam a portálon, ezért ismerte ragaszkodásomat, szeretetemet a hely iránt. Elképzeléseivel azonosulni tudtam, és koncepciójával is egyetértettem. Mikor megkeresett az ajánlatával, egy hirtelen elhatározás kapcsán megvásároltam. Így került a tulajdonomba a portál.

A miértre nehéz magyarázatot adnom magamnak is, de nem szerettem volna, hogy megszűnjön. Sok értékes és tehetséges alkotó munkálkodik a Fullextrán. Az sem mellékes, hogy minden alkotni próbálkozónak lehetőséget nyújt a megjelenésre. Bátorítást, megértést kaphatnak egymástól az emberek.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Egyedül tartod kézben, vagy vannak segítőid, adminisztrátoraid?

Több is van. Nevük a portál házirendjében olvasható. Nagyon nagy portálról beszélünk, sok megjelenési felülettel, különböző modulokkal, fórumokkal. Az adminisztrátorok segítsége nélkül nem menne, már nem léteznénk. Ők önzetlenül, saját szabadidejüket feláldozva teszik a dolgukat, olvasnak és biztosítják a törvényes, akadálymentes működést. Szigorú szabályok vannak, melyeknek betartatása nem mindig könnyű feladat. Nagyon hálás vagyok nekik a sok segítségért.

Ez az oldal online, de ti ismeritek személyesen is egymást a tagokkal.

Nagyon fontosak számunkra a rendszeres találkozások. Természetesen ez tagjaink kisebb részével történhet csak meg, de mindig bővül azoknak a köre, akik személyesen is vállalják az ismerkedést. Összejöveteleinken nagyon jó hangulatban előadásokra, bemutatkozásra van lehetősége a résztvevőknek.

Milyen gyakran és hol szoktatok találkozni?

Eleinte havonta találkoztunk, de sajnos ezt mostanában az én elfoglaltságom már nem teszi lehetővé, így ritkultak az alkalmak. Budapest a találkozók fő helye, a konkrét helyszín éppen most van változóban. Minden évben szervezünk több napos alkotótábort az ország különböző vidékein, hogy eljussunk Budapesttől távolabb élő tagjaink közelébe is, lehetőséget adva a személyes ismeretségre. Ezek a táborok fantasztikus élményeket adnak a résztvevőknek és a szervezőknek is. Verselemzések, szervezett előadások, irodalmi vetélkedő és játékos vetélkedő szokta változatossá tenni a gyorsan röpülő időt.

 

anna lorinczi1

 

Vannak a portálnak olyan tagjai, akikre igen büszke vagy?

Sokan vannak. Nehéz lenne kiragadni neveket. Meggyőződésem, hogy a kortárs irodalom nagyon jelentős alkotói publikálnak nálunk. Büszkék vagyunk rájuk. Eldicsekedhetem azzal is, hogy Somogyi Ottó (soman) alkotónk színdarabjára – Borbála korcsmája – a Fullextrán talált rá egy rendező, és egy évadban játszották a darabot több vidéki színházban. Nagyon tehetséges alkotóknak adtam ki az első könyvüket nyomtatásban. Ezekkel a könyvekkel megjelentek Budapesten az Ünnepi Könyvheteken is. Káli László (Captnemo): Résnyi boldogság (verseskötet- borítóját én terveztem), Kovács Anikó (mango) – Fény helyett (verseskötet), Hepp Béla (a_leb): Csöndes érintés (verseskötet), Bazsó Gábor (baggio): Bukott diák (regény), Nagy Norbert (norbert): Hamuból, lánggal, égbe (verseskötet).

A portálon kívül még hol olvashatunk tőled?

Az interneten már sok éve nem vagyok jelen más oldalakon. Vannak műveim, amelyeket elkértek és elvittek más oldalakra, így található blogokban és különböző felületeken, de műveim összességében a fullextra.hu portálon olvashatók, illetve egy részük hallható is a hangosított versek között. A facebookon időnként publikálok néhány képre írt versemet. Gondolkodom az E-könyv lehetőségén. Én nem vagyok író, nem vagyok költő. Egyszerűen csak szeretek írni, ha időm engedi. Ha ez másoknak is tetszik, az megtisztelő számomra.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jelent már meg önálló köteted?

Portálunk már kilenc éve minden évben kiad egy antológiát Fulltükör címmel, amelybe az olvasók ajánlásai alapján kerülnek be a művek. Ezekben olvashatók verseim és novelláim is. A 2009-es könyvhétre jelent meg első önálló kötetem Panka címmel, amelyben öt novellám olvasható. A 2012-es könyvhétre jelent meg egy regényem, Elvesztett Csillag címmel, melynek folytatásával még tartozom. Folyamatban van a befejezése.

Mennyi időt vesz igénybe ennek a portálnak az üzemeltetése, vezetése?

Elég sokat, mert a portált működtető programmal is én foglalkozom. Ez folyamatos munka, hiszen a netes közeg folyamatosan változik, amelyhez elég nehéz egy 10 éve működő szoftverrel alkalmazkodni.

Vannak terveid az elkövetkezendő esztendőre a portállal kapcsolatban?

Most készül az első negyedév végére megjelenő új Fulltükör antológia. Már keressük a helyét a 2016-os alkotótábornak. Gondolkodunk a vers és prózaversenyek újraindításán.

Tudom, hogy édesanya, nagymama vagy. Mit szól a családod ehhez a hobbidhoz?

Ismernek, és nagyon aranyosak, mert mindenben támogatnak. A kislányom a jobb kezem. Ő nagyon jól ír, igazán tehetséges, mindenben részt vállal. Andika unokám már több alkotótáborban is részt vett a barátjával. Ötleteik a játékok szervezésében, Máté zenei kísérete az előadásoknál nagy segítség volt.

 

anna lorinczi5

 

Milyen terveid, céljaid vannak magánemberként?

Így 60 évesen a célok már rövidebb távúak. Ha az egészségem is engedi, szeretnék néhány utazást megvalósítani, amely még kimaradt.

Annám, nagyon szépen köszönöm az interjút, hiszen már régóta készülünk rá. Számomra érdekesek a másokért dolgozó emberek, másképpen törik a fény a szemükben, és a szívük mindig nyitva áll. Kívánok számodra nagyon boldog, örömteli napokat, hosszú boldog éveket!

Drága Évike! Nagyon köszönöm a kedvességed, nagy megtiszteltetés számomra, hogy megkerestél. Kívánok neked jó egészséget és nagyon boldog életet!

 

Lőrinczi L. Anna: Mély(ség)

vadvirágot tép a szél
szikár földben kis gyökér
nincs jövője nincs esély
tép a szél
tép a szél
csöndesen törtet a zaj
suttog és sikít a jaj
monoton hang az a baj
törtet a zaj
törtet a zaj
fekete lét fekete éj
fekete fény fekete ég
csillagunk elégve él
fekete éj
fekete éj

Lőrinczi L. Anna: A harang mesél

Valami megfoghatatlan hajnal virradt azon a napon. Egyet kondult a harang, mintha tudatni akarta volna, hogy minden álommal töltött pillanatért kár.
A fény halványan szűrődött be a redőny résein, és a férfi tudata lassan ébredni kezdett, kitisztult.
Vízcsobogást hallott, érzékei felerősítettek egy édes illatot, ujjai hegyén bizsergés járt táncot, testét heves vágy forrósította fel – beleborzongott.
Pár nap boldogság…
Ennyi volt, ennyi jutott, ennyivel kell beérni!
Nehezen viselte, hogy mindig várnia kell.
Talán a lopott boldogság átka ez? Vagy ki tudja, lehet Isten büntetése?
Mire megtalálod azt, akiről egész életedben álmodtál, addigra csak pillanatok juthatnak belőle?
Az asszony gyönyörtől megvonagló testének látványa úszott képzeletében, a szerelemtől megremegő hangot is hallotta.
A víz csak csobogott, és ő emlékezett.
Emlékezett a sós izzadtság ízére, a csókok perzselő hevére, a haját borzoló kezek gyöngéd érintésére és a gyönyör megsemmisítő erejére.
Kényszerítette magát arra, hogy örökre bevéssen minden átélt percet a tudat legmélyebb szintjére. Szerette.
Nehéz volt megmozdulni, kinézni a távolba, és lépni…
Tovább.

Később, egymás kezét fogva álltak a nagy kereszt előtt, kezükben egy-egy gyertya égett.
Letették és gondolataikba mélyedtek.
A csöndben megkondult a harang, megremegtette a szívüket.
Reméltek…

Az emberek fejüket lehajtva lépdeltek a lassan guruló kocsi után. A levegőben friss virágillat terjengett, abból a fajtából, amelytől csomó lesz a gyomrunk táján.
A férfi felnézett, látta a kupolát, és hallotta a zúgó harangot, ahogy egy lelket sirat… – vagy felemel? Ki tudja… Talán…
Aztán csend lett…
Végtelen…
Nem maradt más, csak a lehulló föld dübörgése.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

 

Hozzászólások