A Kultúra Lovagjai – A Magyar Kultúra Napja alkalmából – mint minden évben – az idén is kiosztották a díjakat. Ez évben a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Kulturális Egyesület volt a védnöke a XX. Magyar Kultúra Napja műsorának. A budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központ – színháztermében adtak helyet e rangos rendezvénynek.

 

kultura lovagja1

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár

A gála fővédnöke Dr. Simicskó István honvédelmi miniszter volt. A megnyitó beszédet Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár mondta el, méltatva a Kultúra Lovagjai kulturális missziójának nemzetösszetartó törekvéseit és a népi hagyományaink, identitásunk ápolását.

 

kultura lovagja2

Dr. Papp Lajos szívsebész, szakíró

Ez alkalommal 21 arra érdemes személy – hazai és külhoni – kapta meg a megtisztelő lovagi címet. A kitüntetettek között voltak olyan közismert személyiségek, mint Kodály Zoltánné Péczely Sarolta énekművész, Duray Miklós szlovákiai politikus és író, Dr. Papp Lajos szívsebész, szakíró, valamint a kárpátaljai Rahó település kultúrházának igazgatója, Ignác Mária.

 

kultura lovagja3

Duray Miklós szlovákiai politikus és író

A gálaműsor díszvendégei a Havasigyopár Néptáncegyüttes (Rahó – Vidricska, Ukrajna) és a Rózsa Népdalegyüttes (Téglás, Ukrajna) voltak . Fellépett még többek között a romániai Szatmárnémeti Gyermekkórus és Dévai Nagy Kamilla Krónikás népzenei együttese.

 

kultura lovagja4

Németh Nyiba Sándor olimpikon, költő, zeneszerző is Lovag lett

A jeles ünnepségen – a Falvak Kultúráért Alapítvány meghívására – megyénk és városunk lovagjait Kovács István József Pilinszky díjas költő képviselte úgy is, mint lovag, és mint a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének elnöke.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

Hozzászólások