Olvassunk kortársakat! Libri irodalmi díjak 2022. A Libri 2016-ban alapította a Libri irodalmi díjakat, amikkel az előző év kiemelkedő magyar szépirodalmi könyveit díjazza.

irodalmi dij

Március 30-ától lehet szavazni a 10 döntős műre, amit 150 könyvből választott ki a Libri által felkért 189 tagú szakmai bizottság. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának tartja az olvasás népszerűsítését, ezért alapította meg 2016-ban a díjakat, amikkel fő célja, hogy a kortárs magyar irodalmi művek ismertségét növelje.

2022-ben is elnyeri egy-egy mű a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat.

A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerző által magyar nyelven írt szépirodalmi művek vehetnek részt, azok a könyvek, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak.

A meghatározásnak 150 mű felelt meg, 49 kiadó könyveiből állt össze a hosszú lista, az itt szereplő alkotások közül a Libri által felkért szakemberekből álló 189 fős bizottság szavazatai alapján alakult ki a tíz döntős listája, amire majd a közönség és a zsűri is szavaz. A bizottság tagjai a magyar irodalmi-kulturális életben otthonosan mozgó közéleti személyiségek, kritikusok, írók, újságírók, színházi szakemberek és egyetemi oktatók.

A bizottság minden tagja 5-5 könyvre adhatja le szavazatát, és az így kialakult abszolút lista első tíz helyezettje kerül a díj döntősei közé. A felkérésnek eleget tett és szavazott többek között Ascher Tamás, Barabási-Albert László, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Dragomán György, Fáy Miklós, Filippov Gábor, Grecsó Krisztián, Gyurkó Szilvia, Jónás Vera, Kemény Zsófi, Kolosi Bea, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Péczely Dóra, Sándor Pál, Szüts Miklós, Tompa Andrea, Veiszer Alinda és Zacher Gábor is.

A közönség március 30-tól május 10-ig adhatja le voksát a Libri weboldalán, a Libri irodalmi díj nyerteséről pedig az ötfős szakmai zsűri határoz.

A szakmai zsűri tagjai:
Bálint András – Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja
Beck Zoltán – dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója

Fullajtár Andrea – Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja
Károlyi Csaba – Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató
Szilágyi Zsófia – Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke

A díjak korábbi nyertesei:

Libri irodalmi díj
Bereményi Géza: Magyar Copperfield (2021)
Láng Zsolt: Bolyai (2020)
Szvoren Edina: Verseim (2019)
Tompa Andrea: Omerta (2018)
Jászberényi Sándor: A lélek legszebb éjszakája (2017)
Rakovszky Zsuzsa: Fortepan (2016)

Libri irodalmi közönségdíj
Grecsó Krisztián: Magamról többet (2021)
Grecsó Krisztián: Vera (2020)
Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem (2019)
Bödőcs Tibor: Addig se iszik (2018)
Kepes András: Világkép (2017)
Bartis Attila: A vége (2016)

A Libri-Bookline Zrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata, a kultúra első számú hiteles közvetítőjeként nemcsak könyvkereskedelemmel, de kulturális és CSR programokkal is jelen van a hazai könyves-irodalmi életben.

A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri Kiadói Csoportba tartozó kiadóknak (Libri Kiadó, Park Könyvkiadó, Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Kalligram Kiadó, Diafilmgyártó), 2015-ben pedig részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadókban.

A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,6 millió vásárlót szolgál ki 56 tagú, országos méretű könyvesbolt hálózatában és webáruházában. Nyolc alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat. 2019-ben kiérdemelte Az Ország Boltja 2018 Népszerűségi díját a Szórakozás és kikapcsolódás kategóriában. 2019-ben az Aranypenge megmérettetésen pedig a Váltsuk valóra a meséket elnevezésű karácsonyi kampányáért Arany pengét nyert, illetve ugyanezen a versenyen a cégcsoport megkapta az Év ügyfele díjat.

 

Forrás: Libri-Bookline Zrt.

 

Kapcsolódó cikkeink egyike

 

 

 

Hozzászólások