A különböző függőségek legtöbbször nem “csak úgy,” maguktól alakulnak ki, hanem komoly lelki problémák okozzák, melyeket az illető nem tud megoldani. A szer – legyen az akár alkohol, drog vagy gyógyszer – ilyen esetben átmeneti enyhülést nyújt, menekülést a gondok elől. De vajon milyen áron?

fuggoseg

Amikor a belső feszültség csak gyűlik és gyűlik

Életünk során rengeteg dolog okozhat stresszt: például egy zsarnokoskodó főnök, egy rosszindulatú kolléga, egy megromlott párkapcsolat vagy akár egy elmérgesedett szülő-gyermek viszony. A legtöbben viszont szeretik elkerülni a konfliktushelyzeteket, ezért nem mondják ki, ami bántja vagy dühíti őket, hanem inkább csak csendben tűrnek és tűrnek, akár hosszú éveken keresztül.

A ki nem adott feszültség viszont előbb-utóbb belülről kezd el felemészteni. A testünk ugyanis lereagálja azt, amivel nem akarunk szembenézni, ezért megy fel a vérnyomásunk, ver szaporábban a szívünk, ezért érzünk szüntelen ingerültséget. Ilyenkor csábító lehet feloldódni például némi alkohol segítségével, ami átmenetileg valóban megszabadít a gondoktól, ám fontos tisztában lenni vele, hogy ezzel a probléma maga nem szűnt meg, továbbra is fennáll.

E metódus hasonló ahhoz, mintha mondjuk eltörnénk a karunkat, de ahelyett, hogy orvoshoz fordulnánk, csak fájdalomcsillapítókat szedünk rá. Lehet, hogy így ideig-óráig valóban nem érezzük a fájdalmat, viszont a karunk ettől még nem fog meggyógyulni.

Függőség helyett valódi megoldás

A függőség tehát a legtöbb esetben csak egy “tünet,” melynek a hátterében valamilyen lelki kiváltó ok áll. Egy kiegyensúlyozott és boldog embernek ugyanis nincs szüksége arra, hogy az alkoholmámor kiszakítsa a hétköznapok komor valóságából.

Bár a különféle addikciókra léteznek már igen hatásos elvonókúrák, azonban fontos, hogy ne csak magát a függőséget kezeljük, hanem megoldjuk a mögötte húzódó problémákat is, amelyek a betegséget kiváltották.

Ez pontosan így történik a Swan Lake Központban is, ahol az intenzív terápiás foglalkozások során a páciensek a szakemberek segítségével arra is fényt derítenek, hogy mi siklott félre az életükben, mi vezetett oda, hogy különféle szerektől remélték a gondjaik megoldását. A foglalkozások során a résztvevők megtanulják, hogyan dolgozzák fel a konfliktusokat, és hogyan fejezzék ki az érzelmeiket ahelyett, hogy minden feszültséget magukba fojtanának.

A szavak ereje

Bár sok esetben egyszerűbbnek tűnik, ha mélyen hallgatunk arról, ami zavar, vagy amivel nem értünk egyet, hosszútávon viszont ez a magatartás súlyos lelki károkat okozhat, és akár függőség kialakulásához is vezethet.

Tanuljunk meg kilépni a komfortzónánkból, és igenis kimondani azokat a dolgokat, amelyeket magunkban tartanánk! Már önmagában ez is oldja a feszültséget, hiszen ezzel bebizonyítottuk önmagunknak – és természetesen a másik félnek -, hogy nem félünk kiállni az érdekeink, véleményünk mellett! Már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy megtörjön a félelem és a szorongás ördögi köre.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások