Hajagos Csaba történész, muzeológus nagyszabású kutatásba kezdett néhány éve a Nemzeti Emlékezetbizottság megbízásából. 129 még élő szemtanú mesélte el a régi szovjetrendszerrel kapcsolatos szenvedéseit, traumáit. Erről a témáról annak idején tilos volt beszélni még családi körben is. A 24. órában sikerült dokumentálni és átmenteni a fiatalabb generáció számára a korszak borzalmait, hogy megtudják az igazat. Erről szól könyve: Leigázottság és málenkij robot.

Ezekből a történetekből, egyéb kutatásokból állt össze Hajagos Csaba könyve: Leigázottság és málenkij robot. A Líra Könyvesboltban tartott könyvbemutatón Bán János író, a Kecskeméti Médiacentrum vezetője beszélgetett a szerzővel. 

Csaba fiatalember, így nem lehetnek emlékei a II. világháború alatti és utáni borzalmakról. De kutatása során rádöbbent, hogy a rokonai közül többen is ott voltak a málenkij robotra elhurcoltak között. Nagyon nagy kutatómunkát végzett Kecskeméten és környékén: a levéltárak mellett az utódok élő emlékezetére is számított az adatok megszerzésében. Egészen Szibériáig követte az elhurcolt emberek útját. De azt is tudja, hogy ez egy soha véget nem érő folyamat.

Hajagos Csaba gyakran tart rendhagyó történelem órákat az ország különböző középiskoláiban. Az a tapasztalata, hogy a fiataloknak nincs semmi információjuk ezekről az eseményekről. Először hitetlenkedve, később megdöbbenve hallgatják a történész előadását, annyira elképzelhetetlennek tűnik a mai világban mindaz, ami az 1940-50-es években történt Magyarországon, illetve a Szovjetunióban.

A beszélgetésen részt vett Varga László nyugalmazott református lelkész és Szabó István piarista atya is, akik megosztották a hallgatósággal emlékeiket és a könyvben megjelent történeteket. Szabó István négyéves korában vesztette el édesapját, édesanyja pedig soha nem beszélt, nem mert beszélni a gyermekeinek a traumákról. Csak a későbbi évtizedek folyamán jött rá arra, mi is történt a családjában. Varga László 1942-ben kezdte az általános iskolát, így a gyerekkori nehéz emlékei meghatározták a világnézetét felnőtt életében is.

Szó volt a Hírös Históriák legutóbbi számáról, és a szép színes magazin létrejöttéről, céljáról is. Kecskemét város történelmét dolgozza fel, mely országosan egyedi, színvonalas kiadvány. A 2019-es évben bőven adódik téma az emlékezésre: azt a kérdést járják majd körbe az írók és szerkesztők, hogy mi minden történt száz évvel ezelőtt, azaz 1919-ben. Mindezt azért, hogy feltárják az igaz történéseket, az emberek pedig okuljanak a múltból.

 

 

Hozzászólások