Három zeneszerző, Stravinsky, Copland és Rachmaninov. Mi a közös bennük? Mindhárman – mint oly sokan mások a 20. században – Amerikában fejezték be földi pályafutásukat. Copland szülei Litvániából emigráltak, Rachmaninov és Stravinsky Oroszországból.

Három erős egyéniség, három zenei stílus. Az ő műveik hallhatók a Nemzeti Filharmonikusok február 7-i koncertjén, a Zeneakadémián.
Stravinsky Pulcinella című balettjét 1920-ban a Gyagilev-féle világhírű balett-társulat mutatta be Párizsban, a díszleteket és jelmezeket Picasso tervezte. A barokk zeneszerző, Pergolesi zenéjét dolgozta át, ezzel kezdődött neo-klasszikus alkotó korszaka.
Aaron Copland a híres jazz-klarinétos, Benny Goodman felkérésére komponálta 1950-ben bemutatott Klarinétversenyét, amelyben jazz-elemek és, ahogy egyik kritikusa írta, „keserédes líraiság” keveredik.

Rachmaninov vérbeli romantikus zenét írt, nem csak pályája elején, de később, az emigráció után is. Az ő műve is hallható lesz a koncerten.
Ezt a tarka stílus-kaleidoszkópot egy kitűnő svéd klarinétművész, Martin Fröst és egy Ukrajnából indult, Bécsben végzett karmester, Kirill Karabits tárja elénk.

2019. február 7. Zeneakadémia 19.30 Ferencsik bérlet 5.
Stravinsky: Pulcinella – szvit
Copland: Klarinétverseny
Rachmaninov: III. szimfónia, a-moll, op. 44

Közreműködik:
• Kirill Karabits karmester
• Martin Fröst klarinét
• Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Forrás: Momentum Mundi

 

Hozzászólások