Új gumiipari technológiák és konstrukciós megoldások – Szerszámüregnyomás-mérési technológia fejlesztése fröccsöntött és extrúziós elasztomer termékek gyártásának felügyeletéhez, és szerszám konstrukciós megoldások fejlesztése – A KEREKEN-PÁLYA Kft., konzorciumban a HDH-MÉRNÖK Kft. és DEXTRON Kft.-vel mintegy 641.79 millió Ft európai uniós és hazai támogatást nyert a GINOP-2.1.1-15-2015-00341 azonosító számú pályázat révén.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg, a finanszírozott kutatás-fejlesztési projekt eredményeként új gumiipari technológiák és konstrukciós megoldások kerültek fejlesztésre. A támogatás intenzitása projekt elszámolható összköltségének 69,84%-a, amely vissza nem terítendő.

A projekt eredményeként kifejlesztésre került magas hőmérsékleti tartományban alkalmazható fröcssnyomás érzékelő szenzor. Kidolgoztuk a szenzor elhelyezését és beépíthetőségét meghatározó úgynevezett szerszámtervezési protokollt a gumiipari fröccsöntés, préselés és extrúziós gyártáskor használt szerszámokra. A fejlesztést és továbbiakban a rendszer gyakorlati alkalmazását kiszolgáló felügyeleti rendszer alapjait határoztuk meg, melynek folyamatos továbbfejlesztése már az általunk kidolgozott komplett technológiai rendszer felhasználóinak feladata és lehetősége.

További eredményként létrehoztunk az általunk kifejlesztett szenzorok használatával egy katalógus formában összegyűjtött termékspecifikus receptúra gyűjteményt, a termékek fizikai tulajdonságait tartalmazó táblázat rendszert és a termék legyártásához szükséges technológiai utasításokat tartalmazó dokumentum gyűjteményt. Termékspecifikusan összegyűjtöttük a termékek gyártásához szükséges szerszámok tervezéséhez szükséges alapinformációkat.

A fentiekben leírt komplett rendszer alkalmas arra, hogy piaci körülmények között alkalmazzuk a projektünk eredményeit, és cégeink számára plusz árbevételt biztosítson.

A projektünk 918.999.651 Ft elszámolható költséggel 2018.12.31.-ével befejeződött. A konzorcium a fejlesztésnek köszönhetően 16 fő K+F munkahelyet teremtett.

 

Bakos Árpád projekt igazgató

 

 

Hozzászólások