„Nem az szabad, aki azt teheti, amit akar, hanem az, aki azt akarja tenni, amit tennie kell.” (Matthias Claudius)

2014. április 14-én 17 órakor a Költészet Napjának tiszteletére a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban került sor Dinnyés József daltulajdonos műsorára Dalaim 45 éve címmel. A közönség a szeretet és küzdelem dalaiból kapott válogatást az élő zenés DVD-bemutató során.

Dinnyés József 1963-ban kezdett énekelni. 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. 1967-ben “Karrier” című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert, amellyel 2. helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként, “Bob Dinnyésként” emlegették annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt, és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet.

1973-as első kislemezén két Buda Ferenc- és egy Morgenstern-vers mellett egyetlen saját szerzeménye, az Aranyos emberek szerepelt. Az 1970-es években egyrészt a versek megzenésítése és a saját dalok kettőssége jellemezte műsorait, másrészt az a furcsa helyzet, hogy miközben számtalan koncertet adott országszerte, sőt hivatalos ünnepségek, KISZ-táborok állandó fellépője volt, a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat egészen 1985-ig nem volt hajlandó lemezt készíteni vele. 1985-ös lemezéről még ekkor is kicenzúrázták a címadó Határtalanul c. dalt. A lemez megjelenése után öt évvel megjelent a Kín és dac című 35 dalos album költők verseire.


Az 1990-es években alapított Aranyalmás Kiadó sorra megjelentette a hosszú évek során összegyűlt szerzeményeit. Öt évszázad magyar nyelvű költészetének verseiből előadássorozatot szerkesztett. Szabadiskolát alapított, melynek keretein belül a történelem, irodalom és a zene hármasságát mutatja be az érdeklődő kisközösségeknek.

A terembe lépve szinte ugyanazt az áhítatot, várakozást láttam a közönség arcán, amit jómagam is átéreztem. Korosztályunknak felelevenedett a múlt, fiatal korunk emlékei, dalai. Dalok melyek megszólaltatták az útkeresést, helyünket, céljainkat a „világban”.

Tiszta forrás szép szó

Boldogságot, mindenkinek!
Barátságot, Mindenkinek!
Becsületet, mindenkinek!

Tiszta forrás, szép szó!
– ez legyen a jelszó –
és legyél a barátom!

Tiszteletet, mindenkinek!
Tisztaságot, mindenkinek!
Tisztességet, mindenkinek!

Tiszta forrás, szép szó!
– ez legyen a jelszó –
és legyél a barátom!

Igazságot, mindenkinek!
Irodalmat, mindenkinek!
Ítéletet, mindenkinek!

Tiszta forrás, szép szó!
– ez legyen a jelszó –
és legyél a barátom!

Szerelmet, mindenkinek!
Szabadságot, mindenkinek
Szép beszédet, mindenkinek!

Tiszta forrás, szép szó!
– ez legyen a jelszó –
és legyél a barátom!

Dinnyés József valóban a Barátunk lett ezen az estén, az életéből elmondott történetek megmutatták egyéniségének sokszínű vonásait. Sokoldalúságára jellemző: a gitáros-énekes előadóművész több mint négy évtizedes pályája során mindig fontosnak tartotta a társadalom perifériáin élők, a fizikai vagy lelki rabságban szenvedők megszólítását. A Magyar Testvéri Börtöntársaság művésztagjaként évek óta vállal fellépést fővárosi és vidéki büntetés-végrehajtási intézetekben is.

Tökéletes, érzelemdús, elgondolkodtató volt a műsor összeállítása. Többek között elhangzott:
-Tőzsér Árpád: Férfikor
-Oláh János: Álruhában
-Mezey Katalin: Mellékutakon
-Kányádi Sándor: Könyvjelző
-Juhász Ferenc: Himnusz töredék

A „Dalaim 45 éve” című összeállításának segítségével olyan válogatást ismerhettek meg az érdeklődők, amely – oktatási, könyvtári segédanyagként is – betekintést nyújt több mint száz magyar költő és író művébe.

A különböző médiumokban, beszélgetésekben olyan sok kérdés felmerült, ami pályájának szép összetettségét, mondanivalóját híven tükrözi, hogy nem is egyszerű Öntől kérdezni. Mi a véleménye, hogyan látja: lesz – e folytatása annak a kimagasló munkásságnak, melynek alapjait Ön tette le hazánkban egyetlen daltulajdonosként?

Ha lesznek tanítványaim, akkor semmi vész. Azok, akik olyan dalokat írnak/írtak, amelyeket versekre írtak, még nem követői ennek a nemes műfajnak, csak jó zenészek. A vers és a zene mellérendelését szem előtt tartó előadó-alkotókra lenne szükség, hogy a műfaj megmaradjon.


Életünk nagyon sokszínű, nehézségeket, örömöket megélünk, vannak sorsfordító pillanatok is, melyek megszabják életünk irányát. Az Ön életében mi/mik voltak a legmeghatározóbb pillanatok, események?

Amikor a felgyülemlett újabb és újabb aktuális versélmények felfedeztetik a világ fogaskerekei közé szóródott porszemeket, amit meg lehet nevezni, el lehet takarítani és új lendületet lehet adni a közgondolkodásnak. A megvilágosult pillanatokért érdemes élni.

Hosszú lista lenne mindazt felsorolni, amit megvalósított élete során. Van-e még olyan új törekvése, gondolata, amit a jövőben szeretne alkotni, létrehozni?

Szeretnék érdeklődő, kísérletező előadóművészekkel találkozni, hogy a vers és zene közönségét megtarthassuk. Ehhez vándorzenészek támogatottságát kellene biztosítani. Az egy hullámhosszon zengett gondolat ébren tartja az alapállást gyakorló gondolkodókat és cselekvésre biztatja, buzdítja az embereket.

Köszönöm a beszélgetést! Sok erőt, egészséget kívánok, és még sok-sok szép dalt mindannyiunk örömére!

– Lakatos Ilona –

2014. április 15.

Hozzászólások