A légmosó elnevezése egyáltalán nem a véletlen műve. Ennek a készüléknek ugyanis a legfontosabb hozzáadott értéke az, hogy hatékonyan segíti elő a helyiségben található levegő tisztítását. Ez a minőséget érintő javulás pedig egyszerre jelenthet megkönnyebbülést a felső légúti betegségekben szenvedők számára, miközben elkerülhetővé teszi a hasonló problémákkal még nem küzdőknek a megelőzést is.

Cikkünk nem titkolt célja kedvet csinálni a Szellőző shopnál kapható légmosó kipróbálásához azáltal, hogy bemutatjuk a működését, valamint felhívjuk a figyelmet a legfontosabb előnyeire is.

Így működik a légmosó

A légmosó belsejében több tárcsa található meg olyan elrendezéssel, hogy a tengelye párhuzamos irányban helyezkedik el a talajjal. A forgó tárcsáknak beleér az alsó pereme egy víztartályba, és ennek köszönhetően szépen eltűnik róluk a rajtuk lévő szennyeződés.

A lapátokra egyébiránt víz is rákerül, ami aztán a működés eredményeként el is párolog. A szoba levegője folyamatosan átszűrődik a tárcsákra rögzített nagyszámú lapáton. Az áthaladás folyományaként azonban a levegő nem csak megtisztul, hanem egyúttal párával is telítődik. Ennek a remekül felépített folyamatnak az eredményeként valósulhat meg az, hogy a légmosó tisztább és minőségibb levegőt teremt az adott helyiségben.

Mi a különbség a légmosó, illetve a párologtató és a légszűrő között?

A legfontosabb különbség az, hogy a légmosó gyakorlatilag párologtató és légszűrő is egyben. Mivel a két metódus összefüggéseket mutat egymással, ezért nagyon is kézenfekvő volt egyetlen készülékben összevonni őket. A por, állatszőr, haj, atkaürülék és az egyéb szemcsés szennyeződések egyaránt a légszűrőbe kerülnek. A lapátokon megmaradó szennyeződés aztán a víztartályban le is mosódik, így valóban nem marad rajta semmi olyan, ami a legúti megbetegedésekért felelős lenne.
A párásítás pedig szinte automatikus módon történik meg, mert a nedves tárcsákon keresztül haladó levegő előzetes páratartalma a működés következtében egyre magasabb értékeket vesz fel.

Érdekességek a légmosók kapcsán

Vannak olyan légmosó típusok is, amelyek úgynevezett elektrosztatikus rendszerrel vannak ellátva. Vagyis a készülékben lévő lapátok elektrosztatikus töltést kapnak, ami jelentősen megnöveli a hatékonyságukat. Egyes légmosókban ezüst elektróda is helyet kap, így gondoskodva a benne lévő víz fertőtlenítéséről. Ezzel a mikrobák elszaporodása kiküszöbölhető a készülék belsejében.
Ha magában a légmosóban nem csapvizet szeretnénk használni, hanem Salvus, vagy bármilyen más, magas ásványianyag tartalommal rendelkező típust, akkor előzetesen ellenőrizzük azt, hogy a készülékünk alkalmas-e egyáltalán erre. Sok esetben ugyanis meglepően nagy kárt tudunk okozni azzal, ha nem vagyunk eléggé körültekintőek.

 

 

Hozzászólások