Kovács Sára Judith komplementer hipnoterapeuta. Már gyermekkorában foglalkoztatták az álmok és minden olyan dolog, ami a szemnek láthatatlan, a TITOK, ami a „függöny” mögött lehetséges. Most a terapeuta titkairól kérdezzük és a lelki nagytakarításról.

Kedves Sára! Hogyan lettél hipnoterapeuta? Hol tanultad ezt a különleges „mesterséget”?

Mindenki elindul egy úton, hogy még életében feljusson a hegycsúcsra. Ki előbb, ki később, ki lassabban, és van, aki gyorsabban. Nos, én az előbbihez tartozom, mégpedig két okból. Az én fiatalkoromban nem volt „divat” a spiritualitás, éltük a mindennapi egyszerű életünket. Mégis elmondhatom, hogy nálam is eljött az a pillanat, amikor a létezésünkkel kapcsolatos kérdésekre kerestem a választ. Először elmentem grafológiát tanulni, mert az már nagyon fiatalon érdekelt, és tudtam, mire használják.

Azt azért tudni kell, hogy ha valaki elindul azon a bizonyos ösvényen, ami ugye nagyon keskeny, nincs megállás. Háromévi tanulás után beiratkoztam a Mantra Alternatív Természettudományi Szabadegyetemre. Nagyon alapos és átfogó ismereteket kaptam több témakörből, majd mikor ismét 3 év után elvégeztem, gondoltam egyet, és jelentkeztem dr. Victor Marton és Marton Ildikó budapesti hipnózis képzésére. Olyan érzés ez, mintha hívást kapna az ember, és mikor az első alkalommal beléptem a terembe, tudtam, hogy megérkeztem.

Öt kötelező modul van (kétnapos blokkokban), majd 100 óra gyakorlat, hogy valaki vizsgát tehessen. Én 10 modult végeztem el, oszlopos tagja vagyok a Komplementer Hipnózis Egyesületnek, alkalmanként részt veszek az oktatásban és a vizsgáztatásban is. Szerintem nincs nagyobb megtiszteltetés, mint amikor a tanítvány ott segédkezhet, ahol és akitől tanult. Nem vagyok orvos, mint a felvezetésben olvasható, a tarsolyomban található több alternatív lehetőség mellett kiegészítő módszerként használom, gyógyító tevékenységet nem végzek.

Hogyan tudsz segíteni a hozzád fordulóknak? Ők mit várnak tőled? Mit fed a „lelki nagytakarítás” elnevezés?

Többféle nagytakarítás létezik. Először, ha valaki meghallja ezt a szót, mindjárt az otthon tisztítására gondol. Aztán itt vannak a különböző tisztítókúrák mind külsőleg, mind belsőleg, gondolok itt a böjtre. Vannak, akik agytakarításra járnak több-kevesebb sikerrel. De ki az, aki a lelki életével is foglalkozik az imát leszámítva? Nem mindegy, hogy kérek vagy adok. Hálás vagyok, vagy rábízok mindent Istenre. Igen, de hogyan? Kintről várom, vagy önmagamban keresem? Van egy réteg, aki a telejósda kliense, van, aki akut vagy krónikus betegségeivel az orvosok páciense, és van egy szűk réteg, aki megkeres engem vagy a kollégáimat.

Azok az emberek, akik rászánják magukat a hipnózisra, kivétel nélkül utánanéznek nemcsak a személyemnek, hanem felkészülnek hipnózisból is. Nagyjából tudják már – hiszen több írásom, interjúm és videofelvételem is található a neten -, hogy mire számíthatnak. Őket nagyon szeretem, hiszen ők belül keresik problémáikra a megoldást. Felismerték már, hogy a változást nekik kell elkezdeniük.

Hogyan? Tudok kézírást elemezni, különböző személyiségelemző módszerekkel feltárni az erősségeiket, rámutatok, miért élnek meg bizonyos dolgokat nehézségként, és természetesen jöhet a hipnózis.

Mi az ars poeticád? Melyik a legfontosabb gondolat, amivel mindenkinek szembesülnie kéne?

Nagyon egyszerű, minden belőlem indul el. És csak az a fontos, ami bennem történik. Igen, de nem mindegy, hogyan. Nincs végzet, csak a választás. Mégpedig az a szabadság, amikor én döntöm el, hogy mi mellett kötelezem el magam.

Néha rosszul választok? Igen, hiszen ember vagyok. De ismerjem fel, tanuljak a hibáimból, ha nem megy egyedül, kérjek segítséget. Lássam meg mindenben a szépet, a jót, és lehetőleg ne ártsak se szóban, se tettekkel még gondolatban sem senkinek.

Akkor elmondhatom, hogy köszönöm, jól vagyok. És akkor jól van a környezetem is. Ezt olyan nehéz megtenni?

Mi a lényege a hipnózisnak? Kérlek, győzz meg engem, hogy hasznos, és nem kell aggódnom miatta!

Maga a hipnózis egy technika, egy út, hogy valaki olyan módosult tudatállapotba kerüljön, ahol nem a tudatos gondolkodás, hanem a tudatalatti a főszereplő, én pedig a karmester vagyok. Én csak kukának hívom, hiszen minden információt begyűjt, ami körülöttünk létezik, és érzelmekben, képekben, hangokban, illatokban raktározza el. Bátran ki merem jelenteni, ha ezekhez az információkhoz éber állapotban hozzáférnénk, nem lenne ennyi stresszes és beteg ember. A legtöbb sérelem gyermekkorban ér minket, hiszen kellő belátás hiányában a szülői dorgálásokat korunknál fogva nem tudjuk helyén kezelni. A gond ott kezdődik, hogy mivel az érzelem megmarad, később innen tolakodik elő anélkül, hogy ennek tudatában lennénk.

Példaként, hogy könnyebben érthető legyen: van 2 testvér, 4 és 5 évesek. A nagyobb valami rosszaságot csinál, amiért a kisebbet bünteti a szülő, hiszen hátul ugye nincs szeme, és nem tudja pontosan, mi is történt valójában. Ebben a korban lelkiismeretről nem igazán beszélhetünk, viszont akit sérelem ért, az érzi, és jogtalannak találja büntetést. Így fordul aztán elő, hogy amikor csoportban dolgozik a munkahelyén, és valaki más elvét valami feladatot, hiába nem rajta kérik számon, ugyanazt érzi. Nem én vagyok a hibás. És ugyanúgy fáj.

Aggódásra pedig – úgy gondolom – nincs ok, az ember mindenre emlékezik, és semmi olyat nem tesz, amit egyébként sem tenne meg. Az új módszerekkel már nem szuggesztiókat adunk, csak vezetők vagyunk, hogy a kliens saját maga fedezze fel a benne lévő értékeket, vagy ismerje fel rossz közérzetének okát.

Párkapcsolati tanácsadással is foglalkozol. Milyen egy (vagy több) ilyen találkozás? Van rá általános módszer, vagy minden párnak egyedi a helyzete?

A találkozások alkalmával mindkét fél elmondja, miért érzi úgy, hogy megromlott a kapcsolatuk, ki mennyit és mit tett, vagy éppen nem tett bele. Vannak komoly házifeladatok, amik általában jó eredményre vezetnek. Ahogy pedig minden ember egyedi és megismételhetetlen, így a párok helyzete is természetesen egyedi. Sémák vannak, mint az elhidegülés, megcsalás stb., de az ok, ami ide vezetett, az mindig egyedi, és ebből következően természetesen a megoldás is.

A Győri Rádióban is hallhat a közönség időnként. Miről szólnak ezek a műsorok?

Igen, havonta rendszeres vendég vagyok, és minden adás a facebook oldalamon visszahallgatható. A kiinduló pont általában mindig valami párkapcsolatos kérdés, de a válaszokban néha sikerül elkanyarodnom. Élő műsor, minden alkalommal, amit épp akkor fontosnak gondolok a kérdéssel kapcsolatban, elmondom. Több embertől hallottam, hogy rendszeres hallgatóim, amelynek persze nagyon örülök.

Előadásokra is hívnak, legutóbb Salgótarjánban jártál. Milyen jellegű volt ez a program, és kikkel találkoztál?

Mint ma már szinte mindenhol vannak ezoterikus érdeklődésű emberek, Tarjánban is egy nagyon kedves hölgy vezet egy ilyen csoportot. Ismerős által talált és hívott meg, én pedig az ilyen jellegű kéréseknek nagyon szívesen teszek eleget, hiszen más olvasni valamiről, vagy személyes kapcsolatot kialakítani. Nagyon sok haláleset volt a közelmúltban náluk, és a program is úgy alakult, hogy kicsit beszéltem, majd kérdések következtek, végül pedig kötetlen beszélgetéssel zárult. Nagyon jól éreztem magam, sok kedves embert ismertem meg.

Az érdeklődők hol és hogyan találnak meg téged? Melyek az elérhetőségeid?

Lelki Nagytakarítás a weboldalam címe, és a facebookon is ezen a néven szerepelek. Lehet küldeni direkt üzenetet mindkettőn, megtalálható a telefonszámom is, amit ha azonnal nem tudok felvenni, a kijelzett számot visszahívom.

Meghívott oktatója vagyok a Carla Galli Akadémiának, Győrben a Metamorfózis Parapszichológiai Iskolának, szoktam előadást tartani Budapesten a Soter Ezoterikus Klubban, illetve, mint fentebb említettem, ahogy az elfoglaltságom engedi, szívesen ellátogatok oda, ahol kíváncsiak rám.

Hogy kicsit személyesebbé tegyük a beszélgetést, kérlek, mesélj magadról is kicsit!

Ingázó vagyok, hétközben Győrben élek, aztán pénteken felkerekedek, hogy Budapesten is tudjam fogadni az ország más részéről érkező klienseimet. Nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni. Több közösséghez tartozom, többek között van egy turistacsoport, akikkel rendszeresen járunk kirándulni belföldön és külföldön egyaránt. Nagyon szeretem a csajos összejöveteleinket. Havonta egy alkalommal találkozunk, ahol mindenféléről szó esik. A barátnőim azt mondják, hozzám már sorszámot kell húzni, ha találkozni szeretnének velem. Ha pedig énidős kikapcsolódásra vágyom, akkor egyedül beülök az Opera helyett most az Erkel színházba, vagy egy komolyzenei koncertre vagy a moziba.

Mindenkit arra biztatok, legyen hobbyja, külön szabadideje, üljön be egy cukrászdába vagy ahova szeretne, mert egyedül lenni nem csak jó, hanem kell is néha. Viszont keresse meg azt a közösséget, ami az érdeklődési körének megfelelő, így sokkal kevesebb lesz a magányos ember. Nem szabad elfelejteni, hogy jó párkapcsolatot is csak az tudhat magáénak, aki jóban van önmagával.

Nagyböjt van, nagyhét, majd húsvét közeleg. Ilyenkor egyébként is sokan mélyebben magukba tekintenek. Te mit üzensz húsvét előtt az olvasóknak?

Ahogy a fagyos föld felmelegszik, és kikel a vetemény, megújul a természet, kizöldül minden, úgy szükségünk van nekünk is a megújulásra. Az év nem december 31-én, hanem március 20-án ér véget. Bízom benne, hogy mindenki túl van a nagytakarításon fizikai értelemben, a lelki táplálék sem várat már magára sokáig. Ez lehet egy jó családi ünnep, meditáció, kirándulás, szimpla számvetés, netán gyónás és ima. Egyszóval a lényeg: adjunk teret az újnak minden téren. Törekedjünk a jövőben arra, hogy lehetőleg úgy éljünk, hogy ne bántsunk meg senkit, bár sokan gondolják: „Isten majd megbocsát nekem, az a mestersége” – Heinrich Heine szavaival élve.

Kedves Sára! Köszönjük szépen az interjút, és kívánjuk, hogy minél több hozzád fordulónak sikerüljön mosolyt csalnod az arcára, és lelki megnyugváshoz segítened őt.

Én is köszönöm a beszélgetést.

 

Weninger Erzsébet

A képek a Komplementer Hipnózis Egyesület oktatásán és nyílt napi rendezvényén készültek

 

 

Hozzászólások