Izgatott közönség gyűlt össze április 26-án a pesti Fókusz Könyváruházban, ahol Weninger Andrea “Ha nem mersz, nem nyersz” című könyvét mutatták be. A regényből nem csak részleteket olvastak fel, de olyan kulisszatitkokat is hallhatott a közönség, hogy mi az írónő ars poeticája, vagy hogy mennyit merített a saját életéből, miközben a történetet írta.

Weninger Andrea krimije két szálon fut: hol az újságíró June Hunt meséli el a történteket, hol az FBI-ügynök Gary Beecham. June az egyik Los Angeles-i lapban vezeti a sztárrovatot, azonban egyre kevésbé elégíti ki munkája. Elhatározza, hogy cikket ír a hírhedt és gazdag üzletember, Clive Wilson múltjáról. Eközben Gary új megbízatást kap főnökétől: Wilson kétes ügyleteit kell felderítenie, lehetőleg börtönbe juttatva a férfit. Néhány nap és szerencsés véletlen után June téglaként a potencionális gyilkos villájában találja magát, Gary pedig a falakon kívül próbál fényt deríteni az üzletember múltjára…

A fordulatos krimiről Pál Dániel kérdezgette az írónőt a könyvbemutatón. Így megtudhattuk, hogy June nem csak saját ars poeticáját fogalmazza meg a regényben, hanem Weninger Andrea is hasonló elveket vall: színvonalas szórakoztatást szeretne nyújtani az olvasóknak regényeivel és cikkeivel is. Nagyrészt azonban nem saját magáról mintázta a karaktereket, hacsak a főhősnő hajszínét és a kedvenc filmjeit nem tekintjük közös vonásnak.

Andi mesélt írói módszeréről is, amely roppant egyszerű, ám annál megdöbbentőbb: kitalálja a két főszereplő nevét és a nyitó jelenetet, majd ír. Méghozzá folyamatosan, amint befejezte az egyik történetet, nekiül a következőnek. Ezek után nem is meglepő, hogy már a második regényét mutatja be huszonhárom évesen, és a következőhöz pedig, mely fantasztikus elemeket is tartalmaz,  a megfelelő kiadót keresi.

A beszélgetés közben elhangzó jelenetek alapján izgalmas, romantikus, humoros könyv a “Ha nem mersz, nem nyersz”. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, Kurta Niké és Bárnai Péter olvasták fel June és Gary jeleneteit, stílusukkal érzékeltetve az adott helyzet hangulatát. Az olvasóra sok minden vár: drogügyletek, szerelmes jelenetek, verekedés, tűzharc és az éhes Snoopy…

A regény megvásárolható a Líra könyvesboltokban, megrendelhető a Bookline oldalán, valamint a Novum Pocket kiadótól. Jó olvasást kívánunk hozzá!

 

Hargitai Ági

 

Fotók: Sipos Szimonetta

 

Hozzászólások