Képzeletszínház felnőtteknek 2015. április 23-án, Janikovszky Éva születésnapján a budapesti IBS Színpadon.
janikovszky

A gyűjtemény zene nélküli, pusztán szövegekből álló lemezeket tartalmaz, melyeknek emelkedő vagy lejtő dallamát egyedül az élőbeszéd sodra szabja meg.

Janikovszky Éva 1926-ban született Szegeden. Kucses Évaként látta meg a napvilágot, melyet később Kispálra magyarosított. 1944-48 között a szegedi egyetemen filozófiát, néprajzot, magyar és német irodalmat hallgatott, 1948-tól Budapesten filozófiát, pszichológiát és szociológiát tanult. 1950-ben tanári oklevelet szerzett. Első munkahelye a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban volt. 1952 októberében kötött házasságot Dr. Janikovszky Béla orvossal, akitől 1955-ben János nevű fia született. Házasságkötése után évekkel vette fel férje vezetéknevét. 1954-ben az Ifjúsági (később Móra) Kiadó lektora, 1964-ben főszerkesztője lett. A Móra Kiadónál dolgozott nyugdíjba vonulásáig, 1987-ig, de továbbra is munkatársa, a magánosítás után pedig igazgatósági tagja maradt. Az IBBY (Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa) magyar bizottságának 1978-as megalakulásától 1995-ig elnöke volt.

Elnökségi tagja volt az UNICEF Magyar Bizottságának, 1991-től elnöke volt a Staféta Alapítvány kuratóriumának (a hátrányos helyzetű gyerekek továbbtanulásának biztosításáért), 1996-ban választották az Írószövetség Gyermekirodalmi Szakosztályának elnökévé. Első könyve 1957-ben jelent meg, pályája során közel harminc könyvet írt, műveit harmincöt nyelvre fordították le. Dolgozott hetilapoknak, folyóiratoknak, írt filmforgatókönyvet, gyakran szerepelt a televízióban, rádióban. Több könyvéből készült rajzfilm, tévéjáték. Hosszan tartó betegség után 2003. július 14-én hunyt el. Sírja a Farkasréti temetőben található. Síremlékét is egyetlen öreg írógépe, Mercedes mása díszíti.

 

Szerzőjük mindig maga az előadó, s a hallgatóságot is ő választja meg. Hol ennek adja elő, hol annak. Van úgy, hogy ugyanannak, csak éppen egyszer ezt, másszor meg azt.

Gyakran játszott, örökzöldeknek is beillő lemezek ezek, amelyek mindenkor a szerző véleményét, határozott állásfoglalását, helyeslését vagy helytelenítését, egyetértését vagy tiltakozását, elragadtatását vagy felháborodását hivatottak tolmácsolni az élet egy-egy mindennapi kérdésében.

Milyen lemezek ezek? És miben különbözik az egyik oldaluk a másiktól? Hát nézzük csak!

janikovszky eva1

A lemez egyik oldalán például ez áll:

“Anyuka drága, én nem tudom, hányszor mondjam még, hogy végre megértse, hogy az én szekrényemben ne tessék turkálni, ne tessék nézelődni, az én holmimat nem kell rendbe rakni, nem kell összehajtogatni, nem kell újramosni, nem kell megvarrogatni, az én holmimat tessék békén hagyni! És azzal se fárassza magát anyuka, hogy kiválogassa, mire nincs szükségem, mit lehetne a Vargáné lányának adni, és mit lehetne kidobni. És hol van az a kis zöld tégely, ami itt volt a sálak alatt? Úristen, hát hogy lett volna üres?”

Ugye mennyire igaza van? Csakhogy ezeknek a lemezeknek van másik oldaluk is!És a másik oldalon más a szöveg is. De az előadó ugyanaz. Például:

“Lacika, hát hogy beszélsz te az anyáddal? Mi az, hogy mért turkálok a szekrényedben? Vedd tudomásul, édes fiam, hogy ha én egyszer végre rendet rakok helyetted ezen a szeméttelepen, akkor te nekem csak egyet mondhatsz: azt, hogy köszönöm szépen! Hogy dobtam volna ki azt a plakátot, amit egy hétig csináltatok, mikor azt se tudom, hol van?! Mit tudom én, hol vannak a fényképek, nem, nem voltak a nagy fémdobozban, mert abba belenéztem és abban nem volt semmi, de nehogy már rajtam keresd ezeket a limlomokat, inkább tartsál rendet, fiam!”

lemez két

“Fiamnak, Janónak,
akinek az első, a második,
a harmadik és az x-edik oldalát is köszönhetem a lemeznek.
Anyu”

Hát igen, vannak problémák, amelyekkel szembe kell néznünk… Erre vállalkozik Janikovszky Éva vidám „lemezgyűjteménye”.

További információk a könyvről:
– a Móra Kiadó weboldalán
– a Moly.hu adatbázisában

Janikovszky Éva: A lemez két oldala – előadás

Az írónő halálának 10. évfordulója alkalmából a színpadi szövegváltozatot és az előadást 2013-ban Tollár Mónika készítette, aki 2003-ban dramaturgként végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Az estet Janikovszky János (a Móra Kiadó elnök-vezérigazgatója) és Balassa Anna (a Móra Kiadó volt főszerkesztője, Janikovszky Éva egykori kollégája és felnőtt könyveinek szerkesztője) nyitotta meg.
A zsúfolásig megtelt nézőtér hatalmas örömmel fogadta a színházi ősbemutatót – a rendhagyó érdeklődésre való tekintettel a jegyek már napokkal az előadás előtt elfogytak! A lemez A oldalán Fullajtár Andrea, a B oldalán Horváth Lili volt hallható.
A kiemelkedő sikeren felbuzdulva született meg az alkotókban a produkció továbbjátszásának, illetve a nagyobb nézőközönség előtti bemutatásának szándéka.

A 2013-as Katona József színházi ősbemutató kiemelkedő sikere alapján 2014-ben jóval nagyobb nézőközönség előtt debütált a produkció. A két előadás közti alapvető különbség a nézőtér méretéből adódó eltérés volt: a kamaratermi produkció ezúttal nagyszínházi közegben lelt otthonra.

 

 

Az előadás kiemelkedő hazai sikerei alapján 2014-ben külföldi nézőközönség előtt is debütált a produkció. A magyarországi és ausztriai előadás közti alapvető különbség a szereposztás volt: a bécsi produkcióban Pikali Gerda és Kovács Patrícia keltette életre Janikovszky Éva halhatatlan nőalakjait.

A 2013-as és 2014-es előadás sikere alapján 2015-ben ismét hallható lesz a lemez két oldala: április 23-án ezúttal a bécsi vendégszereplés alkalmával debütált Pikali Gerdát és Horváth Lilit hallgathatjuk meg.

Hozzászólások