Megnéztem a Mentőexpedició (The Martian) című filmet, mert kíváncsi voltam, hogy vajon mi újat tudnak összehozni Hollywoodban a témával kapcsolatban. A forgatókönyv szinte már-már szokásos, de azért számos pozitívum is akad. A lélektani ábrázolások, a főhős fanyar humora mindenképpen biztató jel. Most elsősorban tudományos szempontból kívánom elemezni a filmet.

 

mars5

 

A történetről annyit, hogy a nem túl távoli jövőben expedíció indul a Marsra, ám egy jókora homokvihar miatt az érkezés után a küldetés tagjainak távozniuk kell. A legénység egyik tagja azonban egy baleset, és a szerencsétlen véletlenek összjátéka folytán ott marad. A gépészmérnök és botanikus Mark Watneynak (Matt Damon) igencsak fogytán van az élelmiszere és egyéb tartalékai, ezért kénytelen előállítani mindent, ami a túléléséhez kell.

 

mars1

 

A Mars a negyedik bolygó a Naptól számítva, fele akkora, mint a Föld. Úgy véljük, hogy felszínének egyharmadát úgy 4 milliárd évvel ezelőtt egy nagy óceán boríthatta, ez azonban eltűnt, amikor a bolygó légkörének java része elillant. Így ma a Mars száraz és hideg. Vékony széndioxid légköre van, mely azonban nem elegendő ahhoz, hogy jelentős üvegházhatást fejtsen ki. A felszínén a víz jobbára fagyott állapotban van, főként a pólusokon. A legújabb megfigyelések arra engednek következtetni, hogy időnként a talajban sós olvadt víz mozoghat. A hőmérséklet éjszakánként még az egyenlítőn is mínusz 70 Celsius fok lehet. Bár a Mars az összes bolygó közül, a Földet leszámítva, a legélhetőbbnek tűnik, még ennek ellenére is nagyon barátságtalan.

 

mars2

 

Főhősünk tehát ott ragadt. Készletei fogytán, a segítség pedig sok-sok hónapnyira. De miért van ez így? Nos, a Mars-utazás jelenlegi technikánk szerint akkor lehetséges, amikor úgynevezett indítási ablakban van a Mars és a Föld. Ez egy együttállás, mely rendszeresen bekövetkezik, de várni kell rá, mivel a Mars keringési ideje a Nap körül kétszerese Földének. Az út is sokáig tart, akár 1 évet is igénybe vehet. Igaz, vannak már olyan rakétatechnikák, melyekkel 2 hónap alatt is elérhető a bolygó, elsősorban ionrakéták, de a filmben – úgy látszik – nem ezt választják.

Amíg megérkezik a segítség, a főszereplőnek nagyon kreatívnak kell lennie, ha életben akar maradni. Az ott maradt felszerelés segítségével próbál megoldást találni szorult helyzetére. A rakéta hajtóanyagából például vizet állít elő. A rakéták hajtásához ugyanis hidrogént és oxigént használnak. Azután rájön arra is, hogy termeszthetne krumplit. Ezt úgy kívánja megoldani, hogy a marsi talajt az egyik lakóegységben trágyával elegyíti és elülteti bele a gumókat, majd locsolja.

 

mars3

 

A gondolat nagyon elmés, de a valóságban nem biztos, hogy működne. A marsi talaj, ugyanis más, mint a földi. Nem egyszerű homokról van szó. Előfordulhatnak benne perklorátok és egyéb mérgező sók. Mindamellett teljesen hiányoznak a baktériumok, melyek a földön a talajt termővé teszik. Erre talán megoldás lehet a trágya, melyet Mark hozzáad. Az ugyanis tartalmaz bizonyos baktériumokat és szerves anyagot. Így nem zárhatjuk ki elméletben, hogy működik a krumpli termesztés.

A Mars meghódítására számtalan tervet dolgoztak ki. Ezek között szerepelnek olyanok is, amelyeknek célja, hogy állandó kolóniát hozzanak létre, mely egy későbbi marsi telep, majd város alapja lehet. Merész elgondolás, de nem lehetetlen, ugyanakkor számtalan megoldandó probléma vetődik fel. Ezek egyike, hogy a kolóniának önellátónak kell lennie. Meg kell termelnie az élelmiszert és a vizet, oxigént is. A Marson van víz fagyott állapotban, így abból víz és oxigén, sőt még hidrogén is nyerhető. Az élelmiszert pedig elő lehet állítani erre a célra létesített üvegházakban.

 

mars4

 

Azonban a Mars számos veszélyt is tartogat. Ilyenek például a hatalmas homokviharok, melyek akár több hónapon át is tombolhatnak, s ilyenkor az egész bolygót elsötétíthetik. Bennük szárazvillámok keletkeznek, a felkapott szilikátszemcsék pedig tönkretehetik a berendezéseket.

Ezen túlmenően, mivel a Marsnak nincs globális mágneses mezeje, az ott élőket jelentős kozmikus sugárzás éri, mely akár halálos is lehet. Így ez ellen védekezni kell. Fontos probléma még, amire a film is hangsúlyt helyez, az izoláltság. Ez jelentős pszichikai teher. Az ott lévők távolra szakadnak a Földtől egy idegen világba, mely teljesen eltér attól, amit megszoktak.

Reméljük azonban, hogy egy napon valósággá válik a Mars kolonizálása, hiszen a növekvő lakosságnak szüksége van rá. Így hát kívánjunk sok szerencsét az elkövetkező marsi telepeseknek!

 

 

Garzó László dr.

 

 

 

 

Hozzászólások