A Tánc világnapja alkalmából történt harmadik beszélgetésem interjú alanya Puha Andrea, az ÉZI Néptáncművészeti szakának 11. osztályos tanulója.

Milyen táncot táncolsz? Mióta tanulod?

Itt, az ÉZI-ben kezdtem el a néptánccal foglalkozni, nem volt semmilyen előképzettségem. Három éve táncolok. A tánc, a hagyományőrzés, az erőnlét és a mozgás fontosságára mind itt találtam rá!

Milyen tánccsoportban szerepelsz?

A Kecskemét Táncegyüttes közvetlen utánpótlás  ifjúsági csapatában táncolunk. Minden kedden és csütörtökön jövünk össze próbálni kb. harmincan. A nagyobb műsorok előtt, de a kisebb fellépések előtt is vannak még külön próbák. Különböző tájegységek táncait tanuljuk meg, így táncokat Kalotaszegről, a Mezőségből, Délalföldről, Nyírségből stb Ha már kellően elsajátítottuk a lépéseket, gesztusokat és a stílust, akkor elkészül a koreográfia. Fantasztikus csapat imádni való emberekkel, tiszteletreméltó vezetőkkel! Igazi KÖZÖSSÉG!

Ki a csoport vezetője? Mi mindent köszönhetsz neki?

A Kecskemét táncegyüttes vezetői  Lukács László és Lukácsné Haránt Eszter. Laci egyben a főtantárgytanárom is. Rengeteget tanultunk tőlük az elmúlt években, szakmailag és emberileg egyaránt! Egyre több az élmény, a tapasztalat, amiket velük együtt élünk át. Megmutatják  azt az oldalát a táncnak, ami lehet maga az élet. Nagyon nagy hatással vannak ránk a néptánccal való kapcsolatunkban, érdemes követni az ő útmutató, példamutató munkálkodásukat. Nagyon nagy köszönet nekik ezért!

Hetente mennyi időt töltesz tánccal? Szabad idődben mit szeretsz még csinálni? Egyáltalán, van-e szabad időd?

Nos, azt mondhatom, hogy az egész hetemet tulajdonképpen a tánc tölti ki, persze egészen változatos formában. A néptánc mellett, melyet heti 8 órában tanulok még, az órarendembe van vésve a balett és a társastánc heti 2-2órával, a modern tánc pedig heti 3 órával. Ezekből a tantárgyakból félévente vizsgázunk, év végén pedig bemutatót tartunk a szülőknek, barátoknak. Az elméleti tantárgyak között ott szerepel a néprajz, a táncjelírás, a népzene és a tánctörténet, melyből érettségizni is szeretnék.
Vannak igazi húzós napok, fizikailag és elméletileg egyaránt! Nos, ezek közül a tantárgyak közül a néptánc és társastánc kivételével mind délelőtti órákban zajlik a közismereti tantárgyak közé szépen befésülve, szóval előfordul, hogy balettcipőben üljük végig a matekórát.

Szabad idődben mit szeretsz csinálni? Egyáltalán, van-e szabad időd?

Szabadidőnk kevés akad hét közben. Ha van, azt próbáljuk a tanulásra fordítani, ami persze nem mindig sikerül, mert nagy úr a fáradtság! Hét végén próbálok a családommal foglalkozni, de fiatal vagyok, ezért a baráti kör ápolása is éppen olyan fontos a számomra. Kell néha egy kis móka, kacagás! És persze pihenni is milyen jó lenne! A nyaraink is elég mozgalmasak, ami a Táncegyüttes életét illeti. Van program bőven a sütögetésektől kezdve a táborozáson át egészen a külföldi utakig! A tavalyi görögországi nyaralásunk után idén egy törökországi fesztivál keretében lépünk fel bőséges táncos programmal. Már nagyon várjuk és készülünk rá szorgalmasan, hogy ott is megmutathassuk a itthoni hagyományaink szépségét!

Mit szeretsz a táncban? Miért meghatározó az életedben? Mik a terveid a tánccal? Mennyiben lesz a jövőd része?

Nos, a táncot csak akkor lehet ilyen iramban, ennyi ág megismerésével művelni, ha azt az ember szereti. Teljes mértékig meghatározó ez a mostani pár év: az emberek, az élmények, az érzések, minden, amit a tánc hozott az életembe.  A jövőmet illetően még sok minden vár rám, sokat kell fejlődnöm, de abban egészen biztos vagyok, hogy a tánc az életem része lesz. Már teljesen belém ivódott, fizikailag és érzelmileg is hozzám tartozik, és rengeteg mindenre megtanított. Ezért is szeretem igazán, és pótolhatatlannak tartom.

{gallery}tanc{/gallery}

Weninger Endréné

Hozzászólások