Július második felében várja Kecskemét a komolyzene szerelmeseit. Két hét alatt tizenegy előadás és három kiállítás várja az érdeklődőket. A fesztiválon résztvevők nemcsak a klasszikus zene kiválóságaival találkozhatnak, hanem egyúttal körbejárhatják a város templomait, nevezetes épületeit, hiszen minden koncert más-más impozáns helyszínen várja a közönséget. Ez idő alatt Kecskemét lesz a komolyzene hazai fellegvára.

A kecskeméti Kodály Intézetben megtartott sajtótájékoztatón Mák Kornél alpolgármester úr hangsúlyozta, hogy ez lesz a város egyik legrangosabb fesztiválja, noha érdekes rendezvények sorozatába illeszkedik: a héten zajlik a Városházán a 42. Kárpát-medencei Honismereti Akadémia, július 6-án kezdődik Európa legrangosabb gyermekfesztiválja, a Csiperó, s azt váltja fel a komolyzenét kedvelők nagyszabású találkozója. Kodály városának reprezentálnia kell Kodály örökségét. Bizonyára sok látogatója lesz, hiszen nemzetközi vonzása is igen nagy. A város ezért is adományozott egy nagyobb összeget a rendezvény lebonyolításához, valamint pályázatok útján szponzorálják a sok szép programot.

A program egyik fő szervezője a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet, amelynek igazgatója, Dr. Nemes László Norbert elmondta, hogy 1970-ben rendezték meg az I. Kodály Szemináriumot, mely Kecskemét állandó nyári programja lett. Mostanra azonban indokolttá vált, hogy egy önálló, nagyobb lélegzetű komolyzenei rendezvényt hozzanak létre. Az idei nem csak zenei programokat kínál, képzőművészeti kiállítás is kapcsolódik hozzá, ezáltal szélesebb tömegekhez szól. Az idei fesztivál méltón illeszkedik a korábbiak sorába, a legjobbakat vonultatja fel. Lesznek fiatalok, idősebbek, szólisták, zenekarok. A művészek egytől-egyig elfogadták a meghívást. A fesztivál vendége lesz többek között a nemzetközi versenyeken is szereplő Nyári Kvartett, a Nyíregyházi Cantemus Kórus Cantemus Vegyeskara, de külföldi vendégszereplők is gazdagítják a programot, mint a Helsinki Strings vonószenekar vagy a Seoul Kodály Singers. A gyerekekre is gondoltak, a Szórakaténusz Játékmúzeumban Állati zenék címmel Bon-bon matiné lesz számukra.

A fesztivál másik szervezője a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ. Bak Lajos igazgató hangsúlyozta, hogy a sokféle színvonalas fesztivál között ez rendkívül különleges lesz, hiszen a művészek a komolyzene nyelvén, annak eszközeivel közvetítik mondanivalójukat a közönség számára, igen magas művészi színvonalon.

A szervezők számítanak azokra is, akik kevésbé rendszeresen járnak koncertekre. Mindenki talál magának vonzó programot. Ennek érdekében kiviszik a zenét a szabadba is, a nyitó rendezvény a Főtéren lesz látható és hallható. Lehet, hogy sokan itt kedvelik meg majd a komolyzenét. Bíznak abban, hogy a fellépő művészek Kecskeméten befogadó közönségre lelnek. Jegyek a Kecskeméti Kulturális Központban kaphatók a rendezvényekre.

Weninger Endréné

2014. július 3.